Museum vindt verzameling kreeften van Darwin

Het Natuurhistorisch Museum van Denemarken deed deze maand een bijzondere vondst. In het eigen archief stuitten museummedewerkers op een verzameling kreeften van Charles Darwin. Het museum was er niet van op de hoogte dat deze kreeften zich in de museumcollectie bevonden.

Charles Darwin

Charles Darwin


Charles Darwin, de vader van de evolutietheorie, onderhield contacten met de Deense bioloog Japetus Steenstrup. Medewerkers van het Natuurhistorisch Museum onderzochten onlangs de correspondentie tussen de twee wetenschappers. Ze ontdekten dat Darwin rond 1854 enkele kreeftachtigen van zijn Deense collega leende. De Brit gebruikte ze voor evolutieonderzoek voor zijn wereldberoemde boek The Origin of Species.

Kado

Het museum ging in de collectie op zoek naar de kreeften die Darwin geleend had. Het leek hen namelijk leuk deze dieren te kunnen tonen omdat Darwin ze bestudeerd had. Na bestudering van nog meer correspondentie ontdekte het museum dat Darwin zijn collega niet alleen de geleende kreeftachtigen terugstuurde, maar dat hij als dank een verzameling van 77 rankpootkreeften aan Steenstrup schonk.

Na een grote zoektocht (de museumcollectie omvat zo’n 14 miljoen objecten) werden uiteindelijk 55 van deze ‘Darwin-kreeften’ in de museumcollectie gevonden. De kreeften zijn vanaf 1 oktober in het museum in Kopenhagen te bewonderen.

- advertentie -

Lees ook: Charles Darwin (1809-1882)

Openingsfoto: Deel van de ‘Darwin-kreeften’ (Joakim Engel, Natural History Museum of Denmark)

Venus verrijst uit de zee - Titaan, ca.1520 (Edinburgh, National Galleries of Scotland)
Bij Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof in Den Haag is…
Copier Gero likeurkaraf - Andries Dirk Copier, 1930 (Nationaal Glasmuseum)
Copier Gero likeurkaraf - Andries Dirk Copier, 1930…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: