Museum Volkenkunde ontvangt miljoenenschenking

Museum Volkenkunde in Leiden

Museum Volkenkunde in Leiden heeft een legaat van ruim 3,5 miljoen euro ontvangen. De gift is afkomstig van de vorig jaar overleden kunstliefhebber Fritz Liefkes.

Fritz Liefkes (1930-2010) was een groot verzamelaar van Indonesische kunst. Zijn collectie bevat onder andere een goudschat van honderd gouden objecten afkomstig uit verschillende delen van Indonesië. De oudste voorwerpen uit zijn verzameling dateren uit de tiende en veertiende eeuw. Liefkes heeft niet alleen zijn kunstverzameling aan het museum in Leiden nagelaten,maar ook zijn huis, spaargeld en de rest van de inboedel.

- advertentie -

Liefkes werkte vroeger onder meer als conservator bij het Rijksmuseum in Amsterdam. De directeur van het Museum Volkenkunde wist dat Liefkes zijn museum na zijn overlijden wat zou nalaten. Liefkes had hem dit twintig jaar geleden al verteld. Dat de verzamelaar het museum zijn hele verzameling blijkt te hebben nagelaten kwam echter als een verrassing.

De verzameling van Liefkes wordt vanaf 2013 tentoongesteld.

troostmeisjes-wainem
Wainem, 1925 - Mojogedang, Midden-Java (Foto: Jan Banning)Bij Museum…
Molen in polderlandschap bij Noorden - Jan Hendrik Weissenbruch,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: