Museum zamelt 51.000 euro in voor ‘Intocht Napoleon’

De intocht van Napoleon te Amsterdam (detail) – Matthieu van Bree, 1813

Het Amsterdam Museum heeft met behulp van crowdfunding ruim 51.000 euro weten op te halen voor de restauratie van het historische schilderij De intocht van Napoleon te Amsterdam. Het museum heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat om een groot doek uit 1813 van de Antwerpse schilder Matthieu van Bree. Het werk heeft een afmeting van zes bij vier meter en werd gemaakt naar aanleiding van een historische gebeurtenis die zich in oktober 1811 voltrok. De Franse keizer Napoleon werd toen welkom geheten bij de stadsgrens van Amsterdam.- advertentie -
Het schilderij werd afgelopen zomer voorzichtig uitgerold

Daar werden hem de zilveren stadssleutels overhandigd door de toenmalig burgemeester van Amsterdam: Willem Jozef van Brienen (1760-1839). Op deze manier betuigde de burgemeester zijn respect voor de keizer. Daarnaast was het een teken van onderwerping.

De Antwerpse schilder Matthieu van Bree legde deze historische gebeurtenis vast. Hij voltooide zijn schilderij in 1813. Na de onthulling in het oude stadhuis, het huidige hotel The Grand, wist men echter niet goed wat men met het grote kunstwerk aan moest. Van 1885 tot 1891 was het schilderij nog even te zien in het Rijksmuseum Amsterdam en daarna nog kort in het Stedelijk Museum. In de periode hierna was het werk echter vrijwel nooit meer te zien.

Het Amsterdam Museum liet het historische schilderij in juli uitrollen en ging vervolgens op zoek naar gelden voor een restauratie. Het museum hoopte met behulp van het zogenaamde crowdfunding ongeveer 30.000 euro op te halen. Voor de restauratie was in totaal een bedrag van 46.200 euro beraamd.

Uiteindelijk blijkt er dus maar liefst 51.349 euro te zijn opgehaald. De restauratie van het grote schilderij zal vanaf 2012 gratis voor het publiek te volgen zijn. Het doek hangt tijdens de restauratie in de Schuttersgalerij van het museum.

hermitage-rubens-wissel1
Foto: Evert Elzinga - HermitageIn de Hermitage Amsterdam heeft…
AviodromeMogelijk is er toch nog toekomst voor het Aviodrome.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: