Museum zet Gouden Boekjes in de spotlights

Een bekend ‘Gouden Boekje’ – Foto: Museum van de Twintigste Eeuw

Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn bereidt een tentoonstelling voor over de zogenaamde Gouden Boekjes. Deze geïllustreerde kinderboekenreeks met de bekende gouden rug bestaat dit jaar zestig jaar.

De Gouden Boekjes worden sinds 1953 in Nederland uitgegeven en zijn in de loop der tijd uitgegroeid tot gewilde verzamelobjecten. Bekende titels zijn bijvoorbeeld “De vijf brandweermannetjes”, “Poes Pinkie” en “Het Koekemannetje”. De geïllustreerde boekjes werden zestig jaar geleden uit de Verenigde Staten naar Nederland gehaald.


Hier werden ze vertaald en bewerkt, onder andere door Annie M.G. Schmidt. De boekjes werden enthousiast ontvangen. Ze waren goedkoop en de verhaaltjes spraken tot de verbeelding.

- advertentie -

Nog altijd worden er Gouden Boekjes uitgegeven. Museum van de Twintigste Eeuw over de komende tentoonstelling:

De beroemdste boekjes komen staks bij ons tot leven. Kinderen verstoppen zich in de levensgrote boekjes, waar ze via telefoons heerlijk worden voorgelezen. Of ze verkleden zich en spelen in het circus van ”Pietepaf het circushondje”. Ze kunnen in het schip van “De Hondenmatroos klimmen, of in het vliegtuig uit “Als Feda slaapt”.

De tentoonstelling loopt van 27 april tot en met 27 oktober 2013.

Gerelateerde boeken:

Een ‘Gouden Boekje’ tot leven gebracht – Foto: Museum van de Twintigste Eeuw

De globe van Jodocus Hondius - Foto: Scheepvaartmuseum Het…
Tafelpiano in de Chinese Kamer van Museum GeelvinckIn Museum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: