MuseumgoudA onder vuur wegens omstreden veiling

The Schoolboys – Marlene Dumas

Een groot aantal Nederlandse musea is boos op museumgoudA omdat het in juni een schilderij van Marlene Dumas in Londen heeft laten veilen zonder het eerst aan andere Nederlandse musea aan te bieden.

Door het schilderij te laten veilen zonder het eerst aan Nederlandse musea aan te bieden, heeft museumgoudA de Leidraad voor Afstoting van Museale Collecties geschonden. De algemene vergadering van de Nederlandse Museumvereniging keurt de handelswijze van het museum af. Momenteel breidt de vereniging een voorstel voor om het lidmaatschap van museumgoudA op te zeggen. Een meerderheid van de leden wil- advertentie -

Mei 2011 kocht museumgoudA dit schilderij van Jan Hendrik Weissenbruch voor 109.000 euro

namelijk dat het museum geroyeerd wordt.

De voorzitter van de Museumvereniging:

De leden zijn principieel van mening dat een museum nooit collectiestukken mag verkopen om haar financiële nood te lenigen. Zeker in deze tijd van bezuinigingen, waarin musea onder druk staan, is het belangrijk dit principe te onderstrepen.

Het verkochte schilderij van Marlene Dumas, getiteld The Schoolboys, was eigendom van de gemeente Gouda. Het gemeentebestuur ging vorig jaar akkoord met de verkoop. MuseumgoudA verkocht het werk omdat het in geldnood verkeerde. Het schilderij bracht ongeveer 1,2 miljoen euro op. In 1988 was het werk aangeschaft voor 18.000 euro.

Enkele maanden geleden kocht het kennelijk in geldnood verkerende museumgoudA zelf nog wel een zeer kostbaar schilderij. Bij een veiling van Christie’s in Amsterdam kocht het museum in mei voor 109.000 euro het schilderij Molen in polderlandschap bij Noorden van Jan Hendrik Weissenbruch (1824-1903). Volgens museumdirecteur Gerard de Kleijn was dit een van de duurste aankopen van het museum ooit.

Eind november wordt duidelijk of museumgoudA inderdaad uit de Museumvereniging wordt gezet. Het ‘voorstel tot uitzetting’ komt dan in stemming.

Lees ook: MuseumgoudA over aankoop kostbare Weissenbruch

Nieuwsuur over de kwestie

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Meisje met brede hoedHet Meisje met de brede hoed…
Stedelijk Museum AmsterdamHet Stedelijk Museum in Amsterdam sluit volgende…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: