Museummedaille voor Martijn Sanders

Minister Jet Bussemaker (cultuur) heeft donderdag de Museummedaille uitgereikt aan Martijn Sanders. Hij krijgt de koninklijke onderscheiding vanwege zijn inzet voor het Nederlands kunstbezit.

Martijn Sanders zette zich jarenlang in voor het Nederlands openbaar kunstbezit, onder meer als voorzitter van de Vereniging Rembrandt van 2009 tot 2016. Als kunstliefhebber was zijn inzet gericht op het versterken en verrijken van de collecties van de Nederlandse kunstmusea, zodat topkunst voor iedereen toegankelijk wordt. Onder zijn voorzitterschap groeide het kunstmecenaat en daarmee de steun die de Vereniging Rembrandt aan kunstaankopen kon geven. Daarnaast deed Sanders als privépersoon een aantal belangrijke schenkingen aan Nederlandse musea, waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam.

Museummedaille

De Museummedaille werd in 1816 in het leven geroepen door koning Willem I als blijk van erkentelijkheid voor personen die belangrijke schenkingen deden ten behoeve van de wetenschaps- en kunstverzamelingen van de koning. Sindsdien is de medaille ruim honderd keer uitgereikt. Tegenwoordig gebeurt dat bij gelegenheden van uitzonderlijk museaal belang, aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de collecties van Nederlandse musea.

Boek: Een hele eer – 200 jaar koninklijke onderscheidingen in Nederland

- advertentie -
Teylers Museum draagt circuscollectie over aan Bijzondere Collecties
Teylers Museum heeft maandag de collectie van de Stichting Circusarchief Jaap Best…
John Leighton treedt toe tot Raad van Toezicht Rijksmuseum
Met ingang van 1 oktober 2016 is de Britse kunsthistoricus John Leighton…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: