Muurschildering Van Aquino gerestaureerd

Dominicanenkerk in Maastricht
In de Dominicanenkerk in Maastricht bevindt zich een middeleeuwse muurschildering met daarop een afbeelding van de Thomas van Aquino (1225-1274). Na drie jaar arbeid is de restauratie van deze muurschildering zondag officieel voltooid.

De gerestaureerde muurschildering werd zondag onthuld door de Maastrichtse wethouder Gerdo van Grootheest. Het kunstwerk dateert uit 1337 en werd in 1866 ontdekt door Victor de Stuers (1843-1916), een advocaat en politicus die vaak wordt beschouwd als de oprichter van de Nederlandse monumentenzorg.De Sint-Thomasschildering bevond zich onder een aantal kalklagen en toont verschillende voorstellingen uit het leven van Thomas van Aquino, een Italiaanse filosoof die in de dertiende eeuw probeerde de klassieke Griekse filosofie en het christendom met elkaar te verzoenen. In 1328 werd hij heilig verklaard.

De Dominicanenkerk in Maastricht verloor al tweehonderd jaar geleden haar sacrale functie. De kerk heeft sinds die tijd onder meer dienst gedaan als fietsenstalling en slangenhuis. Sinds 2006 bevindt zich in de kerk een Selexyz-boekhandel. De gerestaureerde muurschildering is tijdens de openingstijden van deze boekhandel gratis te bezichtigen.

Still uit 'The King's Speech'De film The King's Speech…
Jan Steen, Mozes en de kroon van de farao,…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier