Muurschildering Van Aquino gerestaureerd

Dominicanenkerk in Maastricht

In de Dominicanenkerk in Maastricht bevindt zich een middeleeuwse muurschildering met daarop een afbeelding van de Thomas van Aquino (1225-1274). Na drie jaar arbeid is de restauratie van deze muurschildering zondag officieel voltooid.

De gerestaureerde muurschildering werd zondag onthuld door de Maastrichtse wethouder Gerdo van Grootheest. Het kunstwerk dateert uit 1337 en werd in 1866 ontdekt door Victor de Stuers (1843-1916), een advocaat en politicus die vaak wordt beschouwd als de oprichter van de Nederlandse monumentenzorg.De Sint-Thomasschildering bevond zich onder een aantal kalklagen en toont verschillende voorstellingen uit het leven van Thomas van Aquino, een Italiaanse filosoof die in de dertiende eeuw probeerde de klassieke Griekse filosofie en het christendom met elkaar te verzoenen. In 1328 werd hij heilig verklaard.

- advertentie -

De Dominicanenkerk in Maastricht verloor al tweehonderd jaar geleden haar sacrale functie. De kerk heeft sinds die tijd onder meer dienst gedaan als fietsenstalling en slangenhuis. Sinds 2006 bevindt zich in de kerk een Selexyz-boekhandel. De gerestaureerde muurschildering is tijdens de openingstijden van deze boekhandel gratis te bezichtigen.

Still uit 'The King's Speech'De film The King's Speech…
Gratis lezing van Leo SamamaOver het belang van kunst…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: