Muzikale voorstelling: Het oorlogsjaar 1944

Nationaal Monument Kamp Vught

Bij Nationaal Monument Kamp Vught wordt de komende tijd drie keer de muzikale voorstelling Het oorlogsjaar 1944 opgevoerd. In de voorstellingen zingen Yvonne Frijters, Martin Reuser en Jan Smeets twintig liedjes over de oorlog en bevrijding in Brabant

Het oorlogsjaar 1944 is gebaseerd op drie toneelstukken en wordt gecombineerd met enkele nieuwe liederen en dialogen. In 1994 vierde Brabant dat het vijftig jaar geleden bevrijd was van de Duitse bezetting. Smeets schreef toen toneelstukken over de bevrijding van Best,Overloon en Someren.

- advertentie -

Drie dorpen met een eigen bevrijdingsverhaal. Toen de geallieerden optrokken naar Best, was de brug over het Wilheminakanaal verdwenen. De Duitsers groeven zich in en Best kwam onder vuur te liggen. De bevolking werd geëvacueerd. Ruim twee weken werden de Bestenaren in schuren opgevangen in het gastvrije gehucht Aarle, voor ze terug naar huis konden.

In Overloon ging het front vijf keer op en neer over het dorp: geen steen bleef op de andere en de Overloners vluchtten weg tot ver in Limburg en Midden-Brabant.

Someren heeft met minder schade in de frontlinie gelegen, maar was wel een plek waar veel onderduikers een veilig onderkomen vonden in de bossen en waarlangs pilotenlijnen liepen.


Oktober 1944: overal vreugde en rood-wit-blauw, ook bij de familie Van den Oetelaar voor hun schuilkelder langs de Boxtelseweg in Vught – Foto: BHIC


Op verzoek van Nationaal Monument Kamp Vught selecteerde Jan Smeets uit Breda twintig liedjes. De reeks geeft volgens het herinneringscentrum een spannend en betrokken overzicht hoe de bevrijding van Brabant verliep: van de verharding van de bezetting tot de nadering van de Tommies en de Yanks en van Brabant als front tot de bevrijding die voor Brabant al met kerstmis een feit was.

De voorstellingen worden gegeven op 20, 27 april en 13 mei. Bezoek voor meer informatie en kaarten de website van Nationaal Monument Kamp Vught.

Foto: Herinneringscentrum Kamp WesterborkIn Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt volgende…
De voormalige barak uit FochtelooDe Stichting Joodse Werkkampen heeft…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: