Mysterieuze greppel gevonden in Leersum

Foto: Utrechtse Heuvelrug

Foto: Utrechtse Heuvelrug

In Leersum, gemeente Utrechtse Heuvelrug, hebben archeologen resten gevonden van een boerenerf van meer dan tweeduizend jaar geleden. De onderzoekers stuitten ook op een ‘mysterieuze greppel’.

Sporen van de mysterieuze greppel - Foto: Utrechtse Heuvelrug

Sporen van de mysterieuze greppel – Foto: Utrechtse Heuvelrug


Op de plek waar het onderzoek werd verricht, langs de Koningin Wilhelminalaan, stonden in de eeuwen voor het begin van onze jaartelling kleine vierkante boerenschuren die onder meer werden gebruikt voor opslag van oogstgewassen. De houten palen die het fundament van de schuren vormden, zijn inmiddels al lang vergaan, maar ze lieten donkere verkleuringen in het zand achter waardoor archeologen nu precies weten waar ze stonden.

De vondst die speciale aandacht trok van de archeologen was een mysterieuze greppel. Het terrein wordt van zuid naar noord doorsneden door een enorme greppel. Deze greppel is twee tot vier meter breed en minimaal tachtig meter lang. De greppel is opgevuld met donkergekleurd zand.

Spirituele functie

De archeologen ontdekten dat de greppel geen water heeft bevat, maar lange tijd als droge greppel heeft opengelegen. Op verschillende momenten is de greppel bovendien opnieuw uitgegraven. In de greppel zijn veel aardewerkscherven gevonden. Op basis van de vorm van het aardewerk plaatsen de archeologen het dichtraken van de greppel in derde of tweede eeuw voor Christus.

- advertentie -

Over de functie van deze greppel tasten de archeologen nog in het duister. Duidelijk is dat een gewone boer geen noodzaak had voor een enorme droge greppel op zijn terrein, laat staan tijd had om deze te graven en te onderhouden. De functie van de greppel moet volgens de archeologen in een breder verband dan het boerenbedrijf worden gezocht. Mogelijk had de greppel een territoriale en verdedigende functie en is het een relict uit een tijd van (oorlogs)dreiging. Ook kan het zijn dat hij een spirituele functie had, wellicht in combinatie met de grafheuvels die ten noorden van de opgraving in de bossen bij Leersum liggen.

De mikwe? - Foto: Limbugs MuseumIn 2004 werd…
Een van de topvondsten: een kaarsenmakersbak met twee duivelskoppen - 1250 - 1500 na Christus
Een van de topvondsten: een kaarsenmakersbak met twee…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: