Na bevrijding begon jacht op ‘foute Nederlanders’ – discussie

In de talkshow Van Liempt Live (RTLZ) werd maandagavond stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Er werd natuurlijk gefeest, want de oorlog was voorbij. Maar er brak tegelijk ook een periode aan waarin afgerekend werd met medelanders die tijdens de oorlog geheuld zouden hebben met de vijand. In totaal werden er maar liefst 160.000 mensen geïnterneerd. Ze kwamen soms terecht in kampen die kort daarvoor nog gebruikt waren om verzetsstrijders en Joden op te sluiten. Van Liempt sprak met auteurs Bettina Drion en Marcel Rözer, die beiden een persoonlijk verhaal over een “fout oorlogsverleden” schreven, en met historicus en NSB-deskundige Bas Kromhout. Een gesprek over goed, fout en grijs.
Boeken van de gasten:

Meer historische video’s

Nadien door een Duitse filmploeg in scene gezette actie bij de Moerdijkbrug, wel realistisch (foto en verklaring: zuidfront-holland1940.nl)
In de nacht van 9 op 10 mei begon de opmars van…
Avenue Foch vanaf de Arc de Triomphe (Wiki)
Avenue Foch, de brede laan in Parijs van de Arc de Triomphe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: