Nabestaanden Zuid-Sulawesi eisen schadevergoeding

Zuid-Sulawesi – Foto: CC/Achmad Rabin Taim

Tien nabestaanden stellen de Nederlandse Staat aansprakelijk voor de moord op hun familie in 1947 op het Indonesische eiland Zuid-Sulawesi. Hun advocaat, Liesbeth Zegveld, heeft dat maandag bekendgemaakt.

De slachtoffers vragen financiële compensatie voor de dood van hun echtgenoten en familieleden, maar willen volgens Zegveld vooral excuses en erkenning voor het leed.

Tijdens de dekolonisatieoorlog tussen Nederland en IndonesiëRaymond Westerling alias ‘de Turk’

kregen commandotroepen (Depot Speciale Troepen) eind 1946 de opdracht om Zuid-Sulawesi te ‘zuiveren’ van opstandelingen. Onder leiding van kapitein Raymond Westerling en onderluitenant Vermeulen werd de orde in drie maanden tijd hersteld. Advocaat Liesbeth Zegveld:

Het snelle succes was te danken aan het keiharde optreden, ook wel ‘de methode Westerling’ genoemd. Deze methode hield in dat alle Indonesiërs met anti-Nederlandse gevoelens standrechtelijk werden geëxecuteerd. In totaal vonden op Zuid-Sulawesi in drie maanden ruim 3000 Indonesiërs de dood.

In 1954 stelde een onderzoekscommissie volgens de advocaat vast dat er op Zuid-Sulawesi militaire misdrijven waren begaan. Kapitein Westerling zou tijdens de drie maanden ook ongecontroleerd zijn gang hebben kunnen gaan.

Half april besloot het Openbaar Ministerie (OM) om zowel in het geval van Zuid-Sulawesi als in het geval van Rawagede niet tot vervolging van Nederlandse militairen over te gaan. Zegveld:

De Nederlandse Staat heeft nooit excuses aangeboden of compensatie betaald aan de nabestaanden van de moorden.

De advocaat heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken deze week per brief op de hoogte gesteld van de eis van de nabestaanden.

Televisieserie van de VPRO waarin Adriaan van Dis het land bezoekt waar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: