Nabestaanden treinkapers willen herdenken bij De Punt

Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping – Afb: Still YouTube

Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping – Afb: Still YouTube

Nabestaanden van Molukkers die in 1977 een trein kaapten bij De Punt zijn van plan om zaterdag een openbare herdenking te houden. Dat meldt de NOS.


Het zou gaan om een demonstratieve herdenking op de plek waar de trein destijds stilstond. Het zou voor het eerst zijn dat dit gebeurt. Verschillende nabestaanden van kapers die in 1977 om het leven kwamen, zijn van mening dat de mariniers die ingrepen destijds disproportioneel geweld gebruikten.

Een maand geleden kwam de treinkaping nog in het nieuws. De SP en de PvdA gaven toen aan duidelijkheid te willen over de bevrijdingsactie. Dit mede naar aanleiding van een onderzoek waarin gesteld wordt dat enkele kapers door militairen zouden zijn geliquideerd.

Eind december liet minister Opstelten weten dat er “nader archiefonderzoek” zou worden gedaan naar de beëindiging van de gijzeling.

- advertentie -

Mariniers en straaljagers

Op 23 mei 1977 om negen uur ‘s ochtends werd de intercity van Assen naar Groningen door negen Zuid-Molukse jongeren ten hoogte van het Drentse dorp De Punt gekaapt. De gijzelnemers eisten dat de Nederlandse regering zich zou gaan inzetten voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Daarnaast eisten ze de vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen.

Op 11 juni 1977, de kaping duurde toen al bijna drie weken, werd er een eind gemaakt aan de kaping. Mariniers openden het vuur op de trein, bijgestaan door zes straaljagers. Bij de operatie kwamen twee gegijzelden en zes kapers om het leven. De overige reizigers werden bevrijd.

Film over de trein kaping door Molukkers in 1977 bij De Punt:

De afbeelding van een kangoeroe in het eeuwenoude boekje
De afbeelding van een kangoeroe in het eeuwenoude…
Dapperheid der Keezen, spotprent op de Patriotten (1787)…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: