Nadenken over keuzes in oorlogstijd

AlsWijNietsDoen.nl

Op de vrijdag gelanceerde website AlsWijNietsDoen.nl worden bezoekers uitgedaagd na te denken over keuzes die in oorlogstijd gemaakt moesten worden.

De website is een initiatief van Soldaat van Oranje – De Musical en ontstaan vanuit het gedachtegoed van Erik Hazelhoff Roelfzema, de schrijver van het boek Soldaat van Oranje. Op de gelanceerde website worden bezoekers opgeroepen een reactie te geven op de vraag: “Kiezen in oorlogstijd: wat zou jij doen?”.Ook stelt de site keuzevragen, zoals: “zou je vluchten, onderduikers verbergen, Joden binnen laten, eten stelen, in Duitsland werken?”.

Voor de campagne is een video gemaakt waarin een aantal bekende Nederlanders antwoord geven op de vraag wat zij in oorlogstijd zouden doen. Zo betwijfelt auteur Kluun bijvoorbeeld of hij het verzet in zou gaan:

Ik ben bang voor fysiek geweld, dus ik weet zeker dat ik het lef niet zou hebben om in het verzet te gaan.

Presentator Robbert ten Brink kreeg de vraag voorgelegd of hij eventueel ook eten zou stelen in oorlogstijd. Ten Brink:

Als mijn kinderen honger hebben, zou ik dat zeker doen.

De campagne gaat rond 4 en 5 mei van start. Na die tijd blijft de website online.

Trailer: Als Wij Niets Doen

Bevrijding Arnhem - Foto: CC/BundesarchivLangs de route waar de…
Foto: Stichting Dwangarbeiders ApeldoornIn Apeldoorn is een oorlogsmonument gestolen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: