Nat zand hielp bij bouw Egyptische piramides

Reliëf waarop te zien is hoe een enorm beeld wordt versleept

Reliëf waarop te zien is hoe een enorm beeld wordt versleept

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben ontdekt dat Egyptenaren grote stenen voor de bouw van piramides waarschijnlijk over natgemaakt zand rolden. Ze schrijven dit in het wetenschappelijke tijdschrift Physical Review Letters.

Piramide van Cheops

Piramide van Cheops


Nog altijd vragen wetenschappers zich af hoe de Egyptenaren erin slaagden om hun piramides te bouwen. De vraag is vooral hoe de oude Egyptenaren de grootste zwaarste onderdelen van hun bouwwerken naar de bouwplaats wisten te brengen.

Vloeibare bruggen

Volgens wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam kon het werk een stukje lichter gemaakt worden door een klein beetje water op het zand te gieten. Natuurkundige Daniel Bonn deed een experiment met een kleine versie van het standbeeld van Djehoetihotep. Door eerst wat water op de grond te gooien werd het zand harder en dit maakte het glijden eenvoudiger. Dankzij het water ontstaan er in het zand volgens de onderzoekers een soort vloeibare bruggen die ervoor zorgen dat de zandkorrels beter op hun plek blijven.

Dat de Egyptenaren grote stenen en beelden door het zand sleepten met een soort stenenslee blijkt uit een reliëf dat begin negentiende eeuw in de graftombe van de farao Djehoetihotep werd gevonden. Op deze tekening is te zien hoe een zeven meter hoog beeld (dat overigens nooit gevonden is) door het zand wordt gesleept. Vlak voor de slee is een figuur te zien die water op het zand lijkt te strooien.

Oudheidkundige dienst Egypte
Bij het Egyptische Luxor hebben archeologen een grote tombe gevonden met daarin…
Replica van de grafkamer van Toetanchamon die enkele jaren geleden gemaakt werd voor een rondreizende tentoonstelling – Foto: A.-M. v. Sarosdy
In de Egyptische stad Luxor is sinds woensdag een replica te vinden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: