Nationaal Archief en KB blijven samenwerken met Wikipedia

De meest geraadpleegde foto van het Nationaal Archief op Wikipedia: Harry Pot/Anefo 2.24.01.05 912-4395, licentie CC-BY-SA

De meest geraadpleegde foto van het Nationaal Archief op Wikipedia: Harry Pot/Anefo 2.24.01.05 912-4395, licentie CC-BY-SA

Het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zetten de samenwerking met Wikipedia voort. Afgelopen jaar haalden de instellingen een zogenaamde Wikipedian-in-Residence in huis. Deze moest de brug slaan tussen de collecties van de institutenen en het hergebruik hiervan op Wikipedia.

Wikipedia

Wikipedia

De medewerker van Wikipedia leerde de collectiespecialisten van het archief en de bibliotheek daarnaast hoe ze met Wikipedia kunnen samenwerken. Het project is goed bevallen, zo meldt het Nationaal Archief, en daarom is besloten de samenwerking in 2015 voort te zetten.


“De kennis, vaardigheden en bewustwording over ‘Wiki en erfgoed’ binnen en buiten de instellingsmuren zijn vergroot. Wereldwijd zijn de content, expertise en data van beide instellingen breder toegankelijk en herbruikbaar gemaakt. Wikipedia is met 500 miljoen unieke bezoekers per maand immers het meest geraadpleegde naslagwerk ter wereld.”

Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek bij het Nationaal Archief is eer tevreden over de samenwerking:

“Met hulp van de community hebben zo’n 12.500 beelden van het Nationaal Archief hun weg gevonden richting Wikipedia. Deze worden gebruikt in zo’n 21.000 artikelen die maandelijks 22 miljoen keer worden bekeken. Er ligt een enorm potentieel aan nieuw gebruik van ons historische materiaal!”

Komend jaar gaan de instellingen onder meer meewerken aan projecten om meer en betere informatie over de Eerste en Tweede Wereldoorlog op Wikipedia te krijgen en worden tienduizenden afbeeldingen uit de KB- en NA-collecties op het gebied van Nederlandse geschiedenis, politiek, samenleving en cultuur onder vrije licenties beschikbaar gemaakt.

- advertentie -
Joe Cocker in 1970 - cc
Joe Cocker in 1970 - ccDe Britse zanger
Artist impression van de Sagrada Familia van ijs
Artist impression van de Sagrada Familia van ijs…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: