Nationaal Archief toont ahitname uit 1612

Ahitname uit 1612, verdrag tussen Nederland en het Ottomaanse Rijk – Nationaal Archief

In de Verdieping van Nederland in Den Haag – de gezamenlijke tentoonstellingsruimte van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek – is vanaf 22 maart de tentoonstelling De Prins en de Pasja, 400 jaar Nederland-Turkije te zien.

Nederland en Turkije onderhouden dit jaar precies vier eeuwen diplomatieke betrekkingen met elkaar. In 1612 bood de Nederlandse gezant Cornelis Haga (1578-1654), namens de Republiek der Nederlanden, zijn geloofsbrieven aan de Ottomaanse sultan aan. Van de sultan, Ahmed I, kregen we de Nederlanders toen het recht om handel te drijven in het Ottomaanse Rijk.

Ahitname

Dit werd vastgelegd in een zogenaamde ‘ahitname’. Dit versierde document is, naast veel andere bijzondere stukken uit de collectie van het Nationaal Archief, te bewonderen in de tentoonstelling.

- advertentie -Het document dat de Turkse Sultan ondertekende en aan de Nederlandse ambassadeur meegaf, wordt in het Turks ahitname genoemd. Een ahitname was een eenzijdige verklaring van de Turkse sultan, waarmee hij Nederland vrije handel en een vergunning voor vestiging toekende. Deze privileges kregen alleen niet-moslimlanden die een vriendelijke relatie met de sultan onderhielden. Daarmee kwam Nederland in een select gezelschap van drie andere landen met deze privileges: Frankrijk, Engeland en Venetië.

De tentoonsteling wordt 22 maart geopend door de Turkse ambassadeur, Uğur Doğan, en loopt tot en met 30 juni 2012. Naast de tentoonstelling organiseert het Nationaal Archief de komende maanden diverse lezingen, activiteiten en een debat over de invloed van Nederland op jonge Turkse Nederlanders. Hier nemen onder meer politica Nebahat Albayrak en auteur Sevtap Baycili aan deel.

Overzicht van berichten rond ‘400 jaar Nederland-Turkije’

Michiel de Ruyter
Spiegelversiering van de Royal CharlesHet Rijksmuseum Amsterdam heeft donderdagmiddag…
valkhof-waarom-godinnen-gr
Sculptuur Sphinx, 200 - 300 voor Chr. (Rijksmuseum voor…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: