Nationaal Comité draagt archief over aan Nationaal Archief

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft zijn archief maandag overgedragen aan het Nationaal Archief in Den Haag. Het archief bevat 19 meter documenten, foto’s en publiciteitsmateriaal van verschillende instanties die zich hebben beziggehouden met het herdenken van de oorlogsslachtoffers en het vieren van de bevrijding in 1945.


Volgens het comité laat het archief “de geschiedenis zien van herdenken en vieren in Nederland”. De documenten zijn sinds deze week openbaar te raadplegen bij het Nationaal Archief.

Nationaal Comité 4 en 5 mei:

“De wijze waarop Nederland zijn slachtoffers herdenkt en de vrijheid viert is in de loop van de tijd veranderd. Het archief geeft een mooi tijdsbeeld, van stille tochten vlak na de bevrijding tot grootse Bevrijdingsfestivals.”

Tijdens de overdracht zijn enkele stukken tentoongesteld die de geschiedenis van herdenken in al zijn facetten laten zien. Van draaiboeken voor 4 mei tot foto’s van de plechtigheid waarbij de Amsterdams-Joodse school Rosj Pina in aanwezigheid van prins Bernhard als eerste school het oorlogsmonument de ‘Dokwerker’ adopteerde, 25 september 1985.

- advertentie -
Foto van een willekeurige vliegtuigbom
Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) hebben dinsdagochtend in Ede een vliegtuigbom…
Foto: Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn ’40 – ’45
Onbekenden hebben het monument 'De Dwangarbeider' in Apeldoorn gestolen. Het is al…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: