Nationaal comité heeft nieuwe voorzitter

200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

Het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden heeft in Ank Bijleveld een nieuwe voorzitter. Ruud Lubbers, de vorige voorzitter, blijkt om persoonlijke redenen te zijn teruggetreden.

Het comité werd vorig jaar opgericht naar aanleiding van de viering van 200 jaar onafhankelijkheid van Nederland. Het activiteitenprogramma van het Nationaal Comité loopt van 2013 tot 2015. Een deel van de activiteiten zal door het comité worden georganiseerd maar er is daarnaast ookruimte voor initiatieven op nationaal, regionaal en lokaal niveau.

- advertentie -

Oud-premier Ruud Lubbers werd vorig jaar door het kabinet benoemd tot voorzitter, maar hij blijkt afgelopen zomer in stilte te zijn opgestapt. Zijn vervanger is Ank Bijleveld, commissaris van de koningin in Overijssel. Waarom Lubbers is opgestapt als voorzitter is niet duidelijk. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst stapte de oud-premier op om ‘persoonlijke redenen’.

De basis voor het huidige Koninkrijk der Nederlanden werd gelegd in 1813. De Prins van Oranje keerde toen terug naar Nederland. In 1815 werd hij ingehuldigd als koning Willem I ingehuldigd en ontstond de constitutionele monarchie. Eerder werd de onafhankelijkheid van Nederland op nationaal niveau herdacht in 1863, 1913 en 1963.

Het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden zal speciale aandacht besteden aan ‘bewustwording van het Nederlands democratisch bestel, kennis van de rechtsstaat en de Grondwet’. Daarnaast wil het comité de saamhorigheid in Nederland bevorderen.

Afbeelding uit het pamfletErik Schilp, algemeen directeur van het…
Willem de MérodeBiograaf Hans Werkman heeft de vroegste gedichten

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: