Nazi spioneerde na de oorlog voor West-Duitsland

De nazi Walter Rauff blijkt na de Tweede Wereldoorlog als spion te hebben gewerkt voor West-Duitsland. Dat blijkt uit documenten van de Bundesnachrichtendienst (BND), een Duitse geheime dienst, meldt Der Spiegel.

Nazi-jager Simon Wiesenthal met een foto van Walter Rauff – Mei 1973

Walter Rauff (1906-1984) was een SS-officier in nazi-Duitsland. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van de mobiele gaskamers die onder meer gebruikt werden in vernietigingskamp Chełmno. Na de oorlog week Rauff uit naar Chili. Hij overleed daar in 1984.

BND-historicus Bodo Hechelhammer ontdekte onlangs dat Rauff van 1958 tot 1963 als spion werkte voor de geheime dienst van West-Duitsland. De Duitser blijkt voor de BND onder meer informatie te hebben verzameld over de Cubaanse leider Fidel Castro. Walter Rauff werkte als spion onder de schuilnaam Enrico Gomez.

Dat Rauff voor de Duitse geheime dienst werkte is opvallend want hij was lange tijd een van de meest gezochte voortvluchtige nazi’s. De Duitser wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van zeker 90.000 mensen.

- advertentie -

In 1962 deed Rauff nog mee aan een oefening van de BND terwijl West-Duitsland toen al wel een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd.

Historicus Bodo Hechelhammer ontdekte bovendien dat de geheime dienst Rauff in 1963 geld stuurde voor een advocaat. Rauff was door de Chileense autoriteiten aangehouden nadat de Duitsers een verzoek tot uitlevering hadden ingediend. De oud-nazi zat vijf maanden vast en werd toen op vrije voeten gesteld.

Hechelhammer noemt het “politiek en ethisch onbegrijpelijk” dat de oud-nazi door de geheime dienst werd gerecruteerd.

Kamp De Beetse bij het Zuid-Oost Groningse Westerwolde -…
[caption id="attachment_12917" align="alignleft" width="265"]Joodse dwangarbeiders in kamp 'De Landweer' in Elsloo, 1942De…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: