Neanderthaler-resten gevonden in Mani

Neanderthaler-resten gevonden in Mani

Wetenschappers hebben in een grot bij Kalamakia, op het Griekse schiereiland Mani, de overblijfselen gevonden van acht neanderthalers. Twee van hen waren jongvolwassenen.

In de grot werden onder meer botten, tanden, een deel van een schedel gevonden. Ook vonden de wetenschappers gereedschappen, zoals schrapers, die waren gemaakt van kwarts, vuursteen en schelpen.


De voorwerpen dateren uit 100.000 – 39.000 voor Christus en bevinden zich in verschillende grondlagen, sommige liggen zelfs op twintig meter diepte.

- advertentie -

Samen met een menselijke tand die werd gevonden in de nabijgelegen grot van Lakonis, zijn dit de eerste overblijfselen van Neanderthalers die in Griekenland zijn ontdekt. De vondst bevestigt volgens paleoantropoloog Katerina Harvati van de Universiteit van Tübingen dat er tijdens het Laat-Pleistoceen neanderthalers in de Mani-regio hebben gewoond.

Volgens de professor grenst Griekenland aan de meest waarschijnlijke route waarlangs de mens en eerdere mensachtigen uit Afrika via het Midden-Oosten naar Europa kwamen.

~ Natascha NeefParakalo

Gerelateerde boeken:

slavenschip-leusden-balai
Het slavenschip LeusdenEr komt mogelijk een zoektocht naar het…
munsterkerk-roermond-gr
Munsterkerk in Roermond - Foto: CC/RCE In de Munsterkerk…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: