Nederland geeft drie schilderijen Goudstikker terug

Afb: Restitutiecommissie

Afb: Restitutiecommissie

Nederland gaat drie kunstwerken teruggeven aan de erven van de Joods-Nederlandse kunsthandelaar Jacques Goudstikker (1897-1940). Dat meldt de Restitutiecommissie dinsdag.


De commissie, die het ministerie van OCW adviseert over claims op kunst die de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog roofden, oordeelde dat kunsthandelaar Jacques Goudstikker onder dwang aan de nazi’s kwijtraakte. Minister Bussemaker van Cultuur neemt een advies van de commissie over en geeft de drie werken terug aan de erven van Goudstikker.

Het gaat om de schilderijen Twee mannen met een paard aan het strand van Philips Wouwerman, Jongen met hond van Dominicus van Tol en Man met wijnglas in de hand van Hendrik Gerritsz. Pot.

De werken zijn sinds 2012 in bezit van de Nederlandse staat. Daarvoor maakten ze onderdeel uit van de kunstverzameling van nazi-leider Hermann Göring en de collectie van het Museum der Bildenden Künste in Leipzig.

- advertentie -

In 2006 gaf Nederland al 202 schilderijen terug aan de erven Goudstikker.

Foto: Herinneringscentrum Kamp WesterborkZaterdag 9 november 2013 is…
Still uit 'Soldaat van Oranje'Filmproducent Rob Houwer gaat…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: