Nederland heeft Nationaal Militair Museum

Sinds dit weekend is het publiek welkom in het door koning Willem-Alexander geopende Nationaal Militair Museum (NMM) op de voormalige vliegbasis Soesterberg. In het nieuwe museum zijn de collecties van het Legermuseum in Delft en het Militair Luchtvaart Museum in Soesterberg samengevoegd.

Logo Nationaal Militair Museum

Logo Nationaal Militair Museum

In het Nationaal Militair Museum komt het publiek op 35.000 vierkante meter in aanraking met de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht. De collectie omvat onder meer pantservoertuigen, helikopters, gevechtsvliegtuigen, tanks, uniformen, schilderijen en oude drukwerken en gebruiksvoorwerpen.


Tijdens de openingsceremonie hield minister Hennis-Plasschaert van Defensie een toespraak. Ze zei onder meer:

“Het Nationaal Militair Museum herinnert ons er aan dat leger en vloot tot de oudste instellingen van de Nederlandse staat behoren en dit museum vertelt én verbeeldt het verhaal van ons militaire verleden. Die geschiedenis doet er toe en blijft ons achtervolgen, bezighouden, verontrusten, boeien, ontroeren en fascineren. Dit Nationaal Militair Museum beschouw ik als een erkenning voor het werk van de Nederlandse krijgsmacht.””

Het NMM toont de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst. Er is aandacht voor persoonlijke verhalen van militairen en voor de uitgebreide collecties van de landmacht en de luchtmacht. Naast grote objecten zoals tanks en vliegtuigen zijn er zes themaruimtes waar de verschillende aspecten van de krijgsmacht aan bod komen.

- advertentie -

Bekijk ook: Foto’s van het nieuwe Nationaal Militair Museum

Het zelfportret van Petrus van Schendel (Dordrechts Museum)
Het zelfportret van Petrus van Schendel (Dordrechts Museum)Het…
Close-up handvuurwapens Schatkamer (NMM)
In het Nationaal Militair Museum komt het publiek op 35.000 vierkante meter…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: