Nederland herdenkt afschaffing slavernij, vandaag 150 jaar geleden

Nationaal monument slavernijverleden – Foto: CC/Arthena

Het is maandag precies 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Vanmiddag is er een herdenkingsplechtigheid bij het nationaal monument slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark. Die herdenking wordt onder meer bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen. Met vijf procent van de slavenhandel was Nederland een belangrijke speler op het wereldtoneel. In totaal werden er door Nederland naar schatting 550.000 slaven verscheept.

Met de afschaffing van slavernij was Nederland tamelijk laat. De Britten hadden slavernij al dertig jaar eerder afegschaft de Fransen zelfs al tijdens de revolutie van 1794.

- advertentie -

De herdenking wordt rechtstreeks uitgezonden door de NOS tussen 12.30 uur tot 14.15 uur. De uitzending is te volgen via Nederland 2 en Journaal 24.

Lees verder op Historiek:

   Am I not a man and a brother?
   Slavernij – Suriname & Curaçao
   Wet afschaffing slavernij
   Lijst van goederen voor inkoop van slaven, 1688
   Kerken erkennen betrokkenheid bij slavernij

Uitgaven over het slavernijverleden:

Het Nederlandse slavernijverleden

Libris Geschiedenis PrijsDe samenstelling van de jury van de…
Maarten van Roozendaal - Still YouTubeDe collectie van zanger

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: