Nederland is twee minuten stil

Het Nationaal Monument op de Dam - cc

Het Nationaal Monument op de Dam – cc

In Nederland was het zondagavond om acht uur twee minuten stil. In alle Nederlandse steden en dorpen herdacht men op dat moment alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.


Klok op de Waalsdorpervlakte

Klok op de Waalsdorpervlakte

Op tal van plaatsen in Nederland, zoals bijvoorbeeld op de Waalsdorpervlakte, werden zondagavond bij oorlogsmonumenten herdenkingsplechtigheden gehouden. De Nationale Dodenherdenking vond zoals ieder jaar plaats op de Dam in Amsterdam.

Deze herdenking wordt ook altijd bijgewoond door de Nederlandse koning: Willem Alexander. Samen met koningin Máxima legde hij vanavond, namens alle burgers van Nederland, een krans bij het monument op de Dam. Na afloop van de twee minuten stilte werd het Nederlandse volkslied, het Wilhelmus, gespeeld.

Voorafgaand aan de herdenking op de Dam was er een herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk.

- advertentie -

Erelijst van Gevallenen

Eerder vandaag legden de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en premier Rutte een krans bij de ‘Erelijst van Gevallenen’ in de hal van het Binnenhof in Den Haag. Maandag, 5 mei, viert Nederland Bevrijdingsdag. Het land staat dan stil bij de bevrijding van het Nederlandse koninkrijk in 1945 van de Duitse en Japanse bezetting.

Lees ook: Symboliek van het Nationaal Monument op de Dam
…en: De Waalsdorpervlakte, een bijzondere herdenkingsplaats

Homo's niet gewenst tijdens Dodenherdenking (Delpher)
Een kort ANP-berichtje uit 1970. Twee mannen die op 4 mei een…
Doorgeven - Het verhaal van een Gronings verzetsgezin
Doorgeven - Het verhaal van een Gronings verzetsgezin'Doorgeven'…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: