Nederland leest ‘Donkere kamer van Damokles’

De donkere kamer van Damokles

De donkere kamer van Damokles van schrijver Willem Frederik Hermans is het boek dat centraal staat tijdens de eerstvolgende editie van Nederland Leest. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) heeft dat maandag bekendgemaakt.

Met de jaarlijkse leescampagne wil Nederland Leest de CPNB lezen in Nederland promoten. Leden van de bibliotheek krijgen gedurende de maand november een gratis exemplaar van het boek. Het is de bedoeling dat de lezersvervolgens over het boek in discussie gaan.

- advertentie -

De donkere kamer van Damokles is een van de beroemdste boeken van Willem Frederik Hermans (1921-1995). De oorlogsroman verscheen in 1958 en vertelt het verhaal van Henri Osewoudt, een sigarenhandelaar uit Voorschoten. De sigarenhandelaar komt tijdens de oorlog in contact met de verzetsman Dorbeck die – op zijn haarkleur na – sprekend op hem lijkt. Osewoudt voert gewillig opdrachten voor zijn dubbelganger uit. Na de oorlog blijkt zijn dubbelganger echter te zijn verdwenen en dan komt de sigarenhandelaar in de problemen.

Het Huygens Instituut deed enige tijd geleden overigens uitgebreid onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van Hermans’ beroemdste romans. Uit dit onderzoek kwam onder meer naar voren de schrijver De donkere kamer van Damokles zelf maar een matig boek vond. Dat het boek waar hij zo lang aan gewerkt had zo’n succes werd vond hij maar een ‘beklemmende gewaarwording’.

Nederland Leest wordt in 2012 voor de zevende keer georganiseerd. Vorig jaar stond Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert centraal.

Reconstructie agora van Athene (bron: rml.nl)Volgens onderzoeker Chris Dickenson…
De achttiende-eeuwse waterputWie de tuin nog onder handen moet…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: