Nederland ontdekken met historische kaarten

Schatkamers van Nederland

De ANWB presenteert in november samen met verschillende Nederlandse archiefinstellingen de uitgave Schatkamers van Nederland. Deze box met naslagwerk bevat onder meer een spionagekaart van Filips II en een kaart van de eerste autoweg van Friesland.

Het Nederlandse lanschap is voor een groot deel door mensenhanden gemaakt. Hoe dat in de loop der eeuwen is gebeurd, is te zien aan de hand van de duizenden kaarten die in onze nationale en regionale archieven worden bewaard. De uitgave Schatkamers van Nederland laat een serie van deze kaarten zien en vertelt over het ontstaan van deze kaarten en van de tijd waarin ze werden gemaakt.


Naast een spionagekaart van Filips II en een kaart van de eerste autoweg van Friesland, bevat de uitgave 22 andere kaarten, die de twaalf provincies karakteriseren. Elk hoofdstuk in het naslagwerk bespreekt een provincie aan de hand van twee historische kaarten. Het Gelders Archief:

- advertentie -

De kaart zelf krijgt aandacht, wordt geïnterpreteerd in het licht van de geschiedenis en verrijkt met ander kaartmateriaal en historische foto’s. Voor elke provincies wordt ook een wandel-, fiets- of autoroute gegeven om de sporen met eigen ogen te volgen.

De 24 kaarten, variërend van de middeleeuwen tot de Koude Oorlog, zijn uitneembaar en uit te vouwen en op te hangen. Schatkamers van Nederland is straks onder meer verkrijgbaar bij de ANWB Webwinkel.

Foto: Frans RaesEen elfjarige jongen uit België heeft onlangs…
Kampen, detail wrak Kogge – Foto: ArcheoProjecten
Kampen, detail wrak Kogge - Foto: ArcheoProjecten In het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: