Nederland steunt Yad Vashem met opslag oorlogsdocumenten

Yad Vashem Foto: CC/David Shankbone

Nederland gaat het Israëlisch Holocaustmonument Yad Vashem helpen met het digitaal opslaan van getuigenissen uit de oorlog. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten heeft dat gezegd tijdens een bezoek aan het monument in Jeruzalem.

Yad Vashem beheert onder meer de getuigenissen die zijn ingediend om een aanvraag tot Rechtvaardige onder de Volkeren te ondersteunen. Rechtvaardige onder de Volkeren is een


eretitel voor niet-Joden die hun leven op het spel hebben gezet door tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden te redden.

- advertentie -

Er zijn ruim vijfduizend Nederlanders die de titel na uitvoerig onderzoek van Yad Vashem hebben gekregen. Het instituut wil het daarbij gebruikte bewijsmateriaal nu digitaal opslaan om de getuigenissen en verhalen te borgen voor komende generaties. De Nederlandse overheid heeft nu dus beloofd daar bij te gaan helpen. De staatssecretaris:

Juist als deze verschrikkelijke tijd verder weg zal zijn, hebben wij de voorbeelden van rechtvaardigen nodig. […] Op onze schouders rust de beveiliging van de toekomst.

Er is een bedrag van 100.000 euro toegezegd.

Anne Frank - Afb: Talent UnitedIn het Anne Frank…
Herinneringscentrum Kamp WesterborkBij Herinneringscentrum Kamp Westerbork is zondag 21…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: