Dark
Light

Yad Vashem

Yad Vashem, een Israëlische Holocaust-centrum en de naam van een onderscheidingen die door dit centrum worden uitgereikt aan 'Rechtvaardigen onder de Volkeren'.
Yad Vashem-onderscheiding

Verzetsman stuurt Yad Vashem-onderscheiding terug

De 91-jarige verzetsman Henk Zanoli ontving drie jaar geleden een Yad Vashem-onderscheiding omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met zijn vrouw een Joods kind verborgen hield. De man heeft zijn onderscheiding onlangs echter teruggestuurd omdat zes van zijn familieleden om het leven kwamen bij een Israëlisch bombardement in de Gazastrook.
1 minuut leestijd
In memoriam voor Herman en Sarah Vleeschhouwer

In Memoriam – Van Blijdorp tot Auschwitz

De Tweede Wereldoorlog is voor velen een gebeurtenis in het verre verleden. Maar tijdens het lezen van De Volkskrant van 11 februari 2014 kwam de oorlog opeens toch heel dicht bij. Tussen de overlijdensberichten stond een in memoriam van Herman en Sarah Vleeschhouwer. Ik werd erdoor geraakt en wilde meer weten over Herman, wie was deze jongen?
4 minuten leestijd

Yad Vashem-onderscheiding voor Geertje Pel

Geertje Pel-Groot uit Zaandam heeft zondag in het Zaans Museum postuum de hoogste Israëlische onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de volken’ van Yad Vashem gekregen. De Yad Vashem-onderscheiding is bedoeld voor mensen die zich tijdens de oorlog inzetten voor het redden van Joden. Geertje Pol krijgt de onderscheiding omdat ze tijdens de oorlog het leven redde van de Joodse baby Marion Swaab.
1 minuut leestijd
×