Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog

Diederik van Vleuten bij de kaart van Europa (NTR/VPRO)

Diederik van Vleuten bij de kaart van Europa (NTR/VPRO)

NTR en VPRO hebben een achtdelige televisieserie gemaakt waarin stilgestaan wordt bij de invloed die de Eerste Wereldoorlog op het neutrale Nederland had. Dit aan de hand van dagboeken.

Het Nederlandse leger op de fiets

Het Nederlandse leger op de fiets


De twee omroepen doen mee aan een internationale productie waarbij het grote verhaal van de Eerste Wereldoorlog tastbaar wordt gemaakt door het te vertellen aan de hand van de lotgevallen van individuen. Door teksten uit dagboeken, brieven, ansichtkaarten en telegrammen wordt de oorlog tot leven gebracht.

“Het plotselinge uitbreken van de oorlog, het leed in de loopgraven, de bovenmenselijke inspanningen van artsen en helpers, de zware verliezen onder burgers, de opstanden tegen de oorlog en het systeem; de hele geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog wordt ingekleurd aan de hand van veertien persoonlijke verhalen, die uit al die documenten zijn gedestilleerd.”

Titel van de serie luidt 14-18 Dagboeken uit de Eerste Wereldoorlog.

Voorafgaand aan de achtdelige serie zenden NTR en VPRO aanstaande zaterdag een aflevering uit over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog, gepresenteerd door Diederik van Vleuten. In deze aflevering wordt onder meer stilgestaan bij de Nederlandse neutraliteit en bij de vier jaar lange mobilisatie van ons leger. Ook wordt gekeken naar de vluchtelingen uit België en naar Rotterdam, de stad die tijdens de Eerste Wereldoorlog een Edwin Ruis.

- advertentie -

Uitzending: elke zaterdag van 5 april t/m 7 juni, 20.20 uur, Ned 2

Jort Kelder & Diederik van Vleuten over de Eerste Wereldoorlog

Still uit 'Love, Life and Laughter'Het Amsterdamse museum…
Eva Braun
Volgens het Britse televisieprogramma 'Dead Famous DNA' was Eva Braun, de vrouw…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: