Nederlander erkend als overlevende atoombom Nagasaki

Paddenstoelwolk boven Nagasaki, 1945

Paddenstoelwolk boven Nagasaki, 1945

De Nederlander Willy Buchel is door de Japanse autoriteiten officieel erkend als krijgsgevangene die de atoombom op Nagasaki overleefde. De 93-jarige Nederlander krijgt daarom een uitkering van de stad.


Buchel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog op Java door de Japanners gevangengenomen. Vervolgens werd hij naar een kamp in Nagasaki gebracht. Hij verbleef daar ook op 9 augustus 1945, de dag waarop de Amerikanen een atoombom boven de stad afwierpen.

De Nederlander krijgt daarom nu het zogenaamde hibakusha-certificaat. Hibakusha betekent in het Japans ‘slachtoffers van de explosie’. Het certificaat geeft recht op gratis medische behandelingen en uitkeringen. Het is bijzonder dat Buchel het certificaat krijgt. In totaal hebben slechts elf buitenlandse krijgsgevangenen de erkenning gekregen van Nagasaki.

Buchel vroeg het certificaat eind vorig jaar aan via de Japanse ambassade in Den Haag.

- advertentie -
Wim Pijbes vertelt over de Monuments Men
Wim Pijbes vertelt over de Monuments MenVolgende week…
Oorlogsmonument van Vriezenveen (tracesofwar.com)Onbekenden hebben in de nacht…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: