Nederlander vindt fossiel enorme vleesetende dino

Fossiel van de Torvosaurus tanneri - Foto: CC

Fossiel van de Torvosaurus tanneri – Foto: CC

De Nederlandse dinorestaurateur Aart Walen blijkt zo’n tien jaar geleden het fossiel te hebben gevonden van een enorme vleesetende dinosaurus. Deze maand publiceerden wetenschappers over het dier in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.

Fragmenten die van de Torvosaurus gurneyi gevonden zijn

Fragmenten die van de Torvosaurus gurneyi gevonden zijn (PLoS ONE)


De vondst werd al in 2003 gedaan. Pas recent werd een groot onderzoek naar de vondst afgerond. Het fossiel blijkt van een tien meter lange vleesetende dinosaurus te zijn. Het is daarmee de grootste tot nu toe bekende roofdinosaurus ter wereld. De dino kreeg de naam Torvosaurus gurneyi, wat zoveel betekent als woeste hagedis van Gurney.

De vleesetende dino leefde zo’n 150 miljoen jaar geleden en had een schedel van zo’n 1,2 meter groot met daarin vlijmscherpe tanden van zo’n tien centimeter lang. Mogelijk was de huid van het prehistorische dier bedekt met een laag veren.

De Nederlander Aart Walen vond tien jaar geleden in Portugal een stuk bovenkaak van het dier met een tand erin. Later vond hij ook nog een nest van de Torvosaurus, met eieren en resten van een dinosaurusembryo erin.

- advertentie -

De soort lijkt sterk op de Torvosaurus tanneri die in het huidige Noord-Amerika leefde. Van deze ‘broer’ van de nieuw ontdekte soort zijn onder meer fossielen gevonden in Colorado, Utah en Wyoming.

Aart Walen over de door hem ontdekt dinosaurus, de Torvosaurus Gurneyi

Luchtfoto van het 2300 jaar oude dorp
Luchtfoto van het 2300 jaar oude dorpIn Israël
De kanonskogel uit de Tachtigjarige Oorlog (Politie Denekamp)
De kanonskogel uit de Tachtigjarige Oorlog (Politie Denekamp)In…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: