Nederlander vindt zeldzame Romeinse munt

De zeldzame Romeinse munt - Foto: Niek Claassen

De zeldzame Romeinse munt – Foto: Niek Claassen

Een amateur-archeoloog blijkt drie jaar geleden een zeer zeldzame Romeinse munt te hebben gevonden. De Nederlander, Bux Westhoven uit Stein, deed zijn ontdekking in de tuin van een Romeinse villa in de buurt van Stein.

Op de munt die hij vond is een portret van keizer Septimius Severus (145-211) te zien. Op de andere zijde staan twee centauren (half mens, half paard) afgebeeld.


Omdat de munt erg zeldzaam is was lange tijd niet bekend om wat voor munt het precies ging. Bij het oudheidkundig museum in Berlijn wist men de vinder echter te vertellen hoe bijzonder de vondst was. Er blijkt slechts één ander exemplaar van bekend te zijn en die ligt in het Pergamonmuseum in Berlijn.

De koperen munt heeft een doorsnede van vier centimeter en is geslagen in Turkije. Volgens een conservator van het Geldmuseum in Utrecht was de munt bedoeld voor lokaal gebruik en zijn er daarom in Nederland niet eerder exemplaren van gevonden.

- advertentie -

De bijzondere munt ligt momenteel in een kluis bij een antiekgalerie in de Amerikaanse staat New Jersey.

Foto: Gemeente Zwartewaterland
Foto: Gemeente ZwartewaterlandIn het Zwartewater bij het Overijsselse…
De negende-eeuwse Viking-gesp - Foto: SCEZ
De negende-eeuwse Viking-gesp - Foto: SCEZBij archeologische opgravingen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: