Prins Claus Fonds betrokken bij evacuatie manuscripten Mali

Foto: Prins Claus Fonds

Het Prins Claus Fonds is nauw betrokken geweest bij de evacuatie van eeuwenoude manuscripten uit Timboektoe. De organisatie heeft dat woensdag bekendgemaakt.

De Malinese stad Timboektoe werd april vorig jaar bezet door islamitische strijders die in het noorden van het land de onafhankelijke staat Azawad hadden uitgeroepen.


De radicale moslims voerden vervolgens zeer strenge wetten in en hadden het gemunt op het erfgoed van Timboektoe.

- advertentie -

Met steun van het Prins Claus Fonds ging er oktober vorig jaar een geheime operatie van start waarbij eeuwenoude manuscripten werden geëvacueerd. Volgens Christa Meindersma, directeur van het fons, was de evacuatie al drie maanden bezig toen militanten in januari openlijk dreigden de manuscripten te vernietigen. Het Prins Claus Fonds:

Honderden Malinezen hebben grote risico’s genomen om de manuscripten veilig te stellen. Het belang van deze manuscripten is de kennis die zij vertegenwoordigen. De manuscripten illustreren de wetenschappelijke bloei in Mali in een periode van vrij denken die teruggaat tot de tiende eeuw. Toen was Timboektoe een Afrikaans centrum van handel en leren. De Malinezen zijn trots op deze fysieke overblijfselen van wetenschap en cultuur die ook vandaag de dag een sleutelrol spelen in hun leven.

Uiteindelijk werd meer dan vijfennegentig procent van de documenten op tijd uit de stad gered. Aan de evacuatie werkten Malinezen uit alle lagen van de bevolking mee. Volgens Meindersma toont dit aan dat de documenten van grote betekenis zijn voor de Malinese bevolking. “De manuscripten kunnen een verbindende rol spelen in het vredesproces en een positieve impuls geven aan duurzame ontwikkeling in Mali”, aldus de directeur van het Prins Claus Fonds.

Eind januari veroverden Franse troepen de stad Timboektoe op de islamitische strijders.

Gerelateerde boeken:

PRIKBORD - Alweer 40 jaar geleden. De bezetting door de American Indian…
NobelprijsDe Amerikaanse natuurkundige Robert Richardson is dinsdag op 75-jarige…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: