Nederlanders ontdekken bijna complete oer-mammoet

Onderzoekers hebben afgelopen zomer is in de woestijn van het Afrikaanse Namibië een bijna compleet skelet van een vier miljoen jaar oude oer-mammoet opgegraven.


De paleontologen vonden onder meer een wervelkolom, een bekken, kiezen, pootbotten en een stuk slagtand van de oer-mammoet, de zogenaamde Mammuthus subplanifrons. De vondst is gedaan in het Namibische natuurpark Etosha. Dit is bijzonder. De meeste mammoetskeletten worden namelijk gevonden in de permafrost van Siberië, en niet op het zuidelijk halfrond.

De resten zouden tussen de 3,5 en 4 miljoen jaar oud zijn.

Aan de opgraving namen onder meer enkele Nederlandse paleontologen deel. Een van die wetenschappers, Dick Mol, vertelt aan de Volkskrant dat de gevonden mammoet waarschijnlijk van ouderdom stierf. Volgens de onderzoeker gaat het om een zeer bijzondere vondst:

- advertentie -

“Het is voor het eerst dat we een skelet vinden van deze stamvader van alle mammoets. Door deze vondst weten we dat ze vanuit Zuid-Afrika richting het noorden wegtrokken toen het klimaat verdroogde.”

Opgegraven porselein uit Jingdezhen (Prinsenhof)
De Delftse stadsarcheoloog Steven Jongma is op uitnodiging van de Jingdezhen in…
Verschillende bijltypen en een lanspunt, 2100-800 v.Chr., brons, collectie Drents Museum
Met de verwerving van een grote archeologische collectie van amateurarcheoloog Ger Holtrop…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: