Nederlands-Indië in strips

Strip uit 1959 – Afb: Bronbeek

In het Arnhemse Museum Bronbeek staan tijdens de komende Maand van de geschiedenis stripverhalen waarin de geschiedenis van Nederlands-Indië wordt verteld centraal.

Met de expositie, getiteld Indië in strips, wil het museum duidelijk maken hoe stripauteurs historische bronnen gebruiken om tot hun beeldverhaal te komen. Te zien zijn onder meer voorstudies van Peter van Dongen en Eric Heuvel.

Zij behoren momenteel tot de bekendste hedendaagse Nederlandse striptekenaars die Nederlands-Indië in beeld brengen. Peter van Dongen schreef onder andere het tweeluik Rampokan Java (1998) en Rampokan Celebes (2004). Eric Heuvel maakte onder andere de educatieve strip De terugkeer (2010).

- advertentie -

Ook is hedendaags werk vertegenwoordigd van Jeroen Jager en Faris van de Lisdonk. Zij lieten zich in hun werk inspireren door de oorlogservaringen van hun grootvaderstijdens de capitulatie van het KNIL in 1942 en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd in de jaren 1947-‘49.

Faris van de Lisdonk uit zich niet op papier, maar in als strip getekende animatiefilms. Zijn animatiefilm ‘Disini’ is te zien in de expositie en gaat over het lot van de Molukse KNIL-gemeenschap in Indië en Nederland.

Deze film toont wat Museum Bronbeek betreft, hoe in vijf minuten een historisch gegeven in een strip bondig en helder kan worden overgebracht.

De tentoonstelling Indië in strips loopt van 1 tot en met 30 oktober.

Symposium – Stripjournalist Joost Pollmann gaat op 19 oktober tijdens een symposium in Bronbeek in op de educatieve waarde van strips en beeldverhalen als middel voor geschiedenisoverdracht. Hij wil met voorbeelden aantonen dat hedendaagse strips en beeldverhalen wat thematiek betreft even rijk en diepzinnig zijn als films of romans. Daarnaast wordt tijdens dit symposium onder meer gediscussieerd over de ‘kracht en zwakte’ van het Indische historische beeldverhaal.

De Heilige Familie - Rembrandt van Rijn, 1645 (State…
[caption id="attachment_12761" align="alignleft" width="265"]Foto: Still YouTubeDe Nederlandse staat moet zeven weduwen uit…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: