Nederlandse broers geven Ötzi een gezicht

Ötzi

Ötzi, de wereldberoemde ijsmummie die in september 1991 in de Italiaanse Ötzaler Alpen werd gevonden, heeft eindelijk weer een gezicht. De Nederlandse tweelingbroers, Adrie en Alfons Kennis, maakten een reconstructie en die is vanaf 1 maart aanstaande in het Zuid-Tiroler Archeologisch Museum te zien.

Foto’s van de reconstructie zijn nog niet vrijgegeven. Tot de opening van de tentoonstelling wordt het uiterlijk van Ötzi geheim gehouden. Bekend is wel dat de ijsmummie op het moment van overlijden ongeveer vijftig jaar oud was en dat hij een vrijspits gezicht had. De Nederlandse broers vermoeden verder dat Ötzi donkerbruin haar had omdat zijn ogen ook die kleur hadden.Vanwege zijn ouderdom zou hij echter ook al grijze haren hebben gehad.

- advertentie -

De Duitse amateurbergbeklimmers Helmut en Erika Simon vonden de ijsmummie op 19 september 1991 bij het Ötztal, aan de Italiaanse zijde van de grens tussen Oostenrijk en Italië. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat het om het lijk van een man ging die rond 3150 voor Christus overleed. Aanvankelijk werd de mummie in de media de Similaun-man genoemd, later werd hij vernoemd naar het dal waar hij gevonden was. Sindsdien heet de mummie Ötzi.

In 1991 door Helmut Simon gemaakte foto van de ijsmummie

Ötzi is wereldberoemd, maar op de vaak gestelde vraag ‘hoe zag Ötzi er uit?’ is nooit echt goed antwoord gegeven. Twintig jaar nadat de ijsmummie gevonden werd, komt daar met de reconstructie van Adrie en Alfons Kennis verandering in. Voordat ze aan de slag gingen werden er eerst een groot aantal 3D-foto’s van het skelet van Ötzi gemaakt.

Het is niet voor het eerst dat de Nederlandse broers een reconstructie maken. Enkele jaren geleden maakten ze met hun bedrijf Kennis & Kennis ook al eens een reconstructie van een neanderthaler. Aan de reconstructie van Ötzi heeft het duo vijf jaar gewerkt. De ‘Ötzi met gezicht’ zal tot januari 2012 in het Zuid-Tiroler Archeologisch Museum te zien zijn.

BBC – Preserving the body of Ötzi

Sint-Lutgardiskerk in Tongeren - Foto: Ruimte & ErfgoedDe Vlaamse…
Toon Hermans als Frits VerkadeEindelijk is duidelijk wat er…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: