Nederlandse excuses voor executies Indonesië

Nederlandse excuses voor executies Indonesië - Still NOS

Nederlandse excuses voor executies Indonesië – Still NOS

De ambassadeur in Indonesië heeft namens de Nederlandse staat zijn excuses aangeboden voor alle standrechtelijke executies die tijdens de zogenaamde politionele acties plaatsvonden in voormalig Nederlands-Indië.


Nederland trof een maand geleden een schikking met enkele weduwen uit Zuid-Sulawesi wiens mannen in de periode tussen 1946 en 1947 standrechtelijk werden geëxecuteerd door Nederlandse militairen. De vrouwen krijgen ieder een schadevergoeding van twintigduizend euro en daarnaast zouden er in Indonesië openlijk excuses worden gemaakt.

Dat laatste gebeurde deze week tijdens een bijeenkomst in Jakarta. De weduwen van Zuid-Sulawesi waren daar overigens niet bij. Hun leeftijd maakte het moeilijk om naar de Indonesische hoofdstad te komen. De bijeenkomst werd wel bijgewoond door enkele familieleden van de weduwen. De ambassadeur heeft gezegd dat hij het gepast vond excuses te maken in Jakarta omdat er niet alleen excuses worden gemaakt voor Sulawesi. Later wil hij nog wel naar Zuid-Sulawesi afreizen om de weduwen daar persoonlijk te ontmoeten.

Na de schikking met de weduwen van Zuid-Sulawesi heeft Nederland een regeling in het leven geroepen voor alle Indonesische vrouwen die weduwe werden door een standrechtelijke executie. Zij kunnen allemaal aanspraak maken op een schadevergoeding van 20.000 euro.

- advertentie -

Nederlandse excuses voor weduwen Sulawesi

Gerelateerde boeken:

Mandela: Long Walk to FreedomIn de nieuwe film…
Oude kaart van Nederlands-IndiëDe voorzitter van veteranenvereniging VOMI…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: