Nederlandse Joden ruimden getto van Warschau op

Het getto van Warschau

Enkele honderden Joodse Nederlanders zijn in de Tweede Wereldoorlog ingezet om de resten van het getto van Warschau op te ruimen. Dat meldt de NOS op basis van eigen onderzoek.

De Joodse dwangarbeiders werden vanaf 31 augustus 1943 in vijf transporten vanuit Auschwitz aangevoerd. Eerder dat jaar hadden de Duitsers het getto van Warschau ontruimd en met grond gelijk gemaakt. De dwangarbeiders kregen de opdracht tussen de resten van het getto waardevolle resten te zoeken,


zoals bakstenen, stukken ijzer, lood en koper en de porseleinen potten van elektriciteitsmasten.

- advertentie -

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in het getto van Warschau ongeveer een half miljoen
Joden gevangen gehouden. De meesten van hen werden afgevoerd naar concentratiekampen. Na de ontruiming van het getto maakten de Duitsers het met de grond gelijk. Niks mocht er nog aan herinneren.

Voordat de dwangarbeiders uit Auschwitz in Warschau aankwamen, waren er al driehonderd 300 gevangenen vanuit concentratiekamp Buchenwald naar het voormalige gestuurd om kwartier te maken. Onder hen waren volgens de NOS vijftien Nederlanders, meest politieke gevangenen.

De Joodse dwangarbeiders uit Auschwitz werden ondergebracht in concentratiekamp Warschau. Later kwamen er ook nog ongeveer tweeduizend Joodse dwangarbeiders uit Hongarije om de resten van het getto te doorzoeken.

Van de Joodse Nederlanders zouden nog geen dertig mensen het werk hebben overleefd. Kort voor de Russen kwamen werd concentratiekamp Warschau ontruimd en werd de kampadministratie vernietigd. Volgens professor Houwink ten Cate, hoogleraar Holocaust- en genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam en medewerker van het NIOD, verbleven er tussen de 400 en 500 Nederlandse Joden in het kamp. Overlevenden spraken over 1200 tot 1700 Nederlanders.

Het is de bedoeling dat er volgend jaar op de plek van het kamp een herdenking wordt gehouden voor de Nederlandse slachtoffers.

Monument op de DamIn Nederland was het vrijdagavond om…
Bij Paleis Het Loo in Apeldoorn is vanaf half juni de presentatie…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: