Nederlandse musea genomineerd voor Europese prijs

Watersnoodmuseum gezien vanuit de lucht

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek zijn genomineerd voor de prestigieuze European Museum of the Year Award.

De Europese prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan musea die een vernieuwing of uitbreiding hebben ondergaan. Het European Museum Forum kijkt bij de toekenning van de prijs in hoeverre het museum erin is geslaagd de collectie op een goede en vernieuwende manier te presenteren.

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk

- advertentie -Airborne Museum Hartenstein

is in 2009 flink uitgebreid. Tegenwoordig is het museum gevestigd in vier zogenaamde caissons. Deze betonnen constructies werden in 1953 gebruikt voor het sluiten van het laatste dijkgat dat ontstaan was door de watersnood. Het museum besteedt aandacht aan de watersnoodramp zelf maar ook aan bijvoorbeeld de wederopbouw, de Deltawerken en watermanagement. In 2008 won het museum de Geschiedenisprijs.

Het eveneens genomineerde Airborne Museum ‘Hartenstein’ heeft ook een grondige renovatie ondergaan, Met name de zogenaamde Airborne Experience spreekt daarbij tot de verbeelding. In het museum in Oosterbeek staat de beruchte Slag om Arnhem van 1944 centraal.

Ook twee Belgische musea zijn genomineerd voor de Europese prijs: het Magritte Museum in Brussel en het Gallo Romeins Museum in Tongeren.

De winnaar van de European Museum of the Year Award wordt in mei bekendgemaakt. Daaraan voorafgaand geven alle in totaal 34 genomineerde musea in het Duitse Bremerhaven een presentatie.

Pagina uit het getekende dagboek Korporaal Flip Peeters maakte…
bloemaert-kerkvaders-gr
Detail van het schilderij, klik voor een vergrotingMuseum Catharijneconvent…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: