Dark
Light

Nederlandse musea slaan slag bij Christie’s

Auteur:
2 minuten leestijd

Molen in polderlandschap bij Noorden – Jan Hendrik Weissenbruch, ca 1890
Twee Nederlanse musea hebben dinsdag tijdens een veiling bij Christie’s in Amsterdam hun collectie uitgebreid.

Een van de topstukken van de veiling, het schilderij Molen in polderlandschap bij Noorden van Jan Hendrik Weissenbruch (1824-1903), ging voor 109.000 euro naar MuseumgoudA. Het museum kon dit polderlandschap met molen, landwerkers en koeien aankopen dankzij een particulier legaat. Het aangekochte werk dateert uit 1890 en is volgens Christie’s “traditioneel van onderwerp, maar modern van stijl”. Het veilinghuis over het geveilde schilderij:

De schilder zoekt



in het landschap naar een vlakverdeling, zoals ook Mondriaan dat deed voor hij overging tot de totale abstractie. Weissenbruch (1824-1903)) werkte veel rond Gouda, Reeuwijk en Nieuwkoop en was gefascineerd door de Hollandse luchten, in zijn eigen woorden: “Als je lucht niet goed is, dan deugt je schilderij niet. De lucht beheerst het hele landschap”.

Gerard de Kleijn, directeur van MuseumgoudA, is uiteraard blij met de aanwinst. Het schilderij is een van de duurste aankopen van het museum ooit en wat de directeur betreft een “schitterende aanvulling op onze Haagse School collectie met werken van Arntzenius, Israels, Tholen en Breitner”. De Kleijn:

Het schilderij past geheel in het profiel van het stadsmuseum. Als er één kunstenaar is die geassocieerd kan worden met de Hollandse polders rond Gouda, dan is het Weissenbruch. Zoals Mesdag de schilder was van de kust, zo is Weissenbruch de schilder van de polders. Het doek krijgt een ereplaats in het museum en er komt een feestelijke onthulling waarop alle inwoners van Gouda het topstuk gratis kunnen bezichtigen.

Korenvelden in Zuid-Limburg – Ferdinand Hart Nibbrig, 1905

Korenvelden in Zuid Limburg

Het Limburgs Museum wist dinsdag het werk Korenvelden in Zuid-Limburg van Ferdinand Hart Nibbrig (1866-1915) te machtigen. Nibbrig is een van de eerste kunstenaars die het zogenaamde luminisme in Nederland introduceerde. In zijn veelal lichte en heldere werken zijn onder meer invloeden van Van Gogh en Georges Seurat te vinden. Ad van Pinxteren, conservator collecties van het Limburgs museum, over de aankoop:

Wij zijn niet per se een kunstmuseum, maar kunst in de context van Limburg past weer wel in ons beleid. In dat opzicht hebben we vandaag een belangrijk hiaat in de collectie opgevuld. Hart Nibbrig is één van de bekendere kunstenaars die, toen de net aangelegde spoorlijnen het Limburgs landschap ontsloten, inspiratie kwamen opdoen in het zuiden. Van kunstenaars als bijvoorbeeld Herman Gouwe hadden we al wel stukken in de collectie, maar van Hart Nibbrig nog niet.

Shakantula – Jan Toorop, 1892

Hoeveel het Limburgs Museum voor het uit 1905 daterende schilderij Korenvelden in Zuid-Limburg betaald heeft is niet bekendgemaakt.

Topstuk van de veiling van afgelopen dinsdag was volgens Christie’s een pasteltekening van Jan Toorop (1858-1928). Op deze tekening, die rond 1892 werd gemaakt, beeldde Toorop een scene uit de Indiase sage Shakantula af. In dit verhaal trouwt het mooie meisje Shakantula met de koning Dushyant. Ze raakt echter van hem verwijderd en baart hun koningskind uiteindelijk in een ver bos.

De mythologische afbeelding werd voor 181.000 euro gekocht door een Europese particulier.

×