Nederlandse voorbeelden van Cinéma Vérité

Still uit ‘Het Gat van Nederland: De Nieuwe Rotterdammer’

Tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) worden op donderdagavond 2 februari in Theater LantarenVenster enkele bijzondere documentaires uit de jaren zestig en zeventig vertoond. Het gaat om documentaires uit de internationale stroming van de Cinéma Vérité.

Bij Cinéma Vérité draait het om het tonen van de ‘ongepolijste’ waarheid. Met de komst van handzame camera’s konden filmakers vanaf de jaren zestig hun ‘onderwerp’ van dichtbij volgen en zo het publiek een kijkje bieden in de keuken van de geportretteerde.- advertentie -

Still uit ‘Cornelis Verolme, Scheepsbouwer’

In Nederland is de beweging van Cinéma Vérité vooral bekend geworden als de ‘VPRO-school’. Maa ook andere omroepen brachten de ideeën in de praktijk. Gemeentearchief Rotterdam:

De ontwikkelingen op gebied van Cinéma Vérité in de jaren zestig hielden direct verband met de veranderende wisselwerking tussen film en televisie. Iets wat vandaag de dag ook weer te zien is met televisie en internet. Het gebruik van camera’s (tegenwoordig zelfs te vinden op iedere mobiele telefoon), is steeds makkelijker geworden. Hiermee worden de uitgangspunten van Cinéma Vérité verder doorgetrokken.

In LantarenVenster in Rotterdam worden op 2 februari drie Nederlandse voorbeelden uit de jaren zestig en zeventig van deze internationale stroming vertoond. De films van respectievelijk Roelof Kiers, Hans Verhagen en Jan Venema gaan over drie Rotterdamse persoonlijkheden, de scheepsbouwer Cornelis Verolme, dichter C.B. Vaandrager en filmfanaat Huub Bals, grondlegger van het IFFR. De documentaire-avbond (aanvang 20:00 uur) wordt ingeleid door mediahistoricus Bas Agterberg van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Het programma start met de documentaire Cornelis Verolme, Scheepsbouwer door Roelof Kiers (AVRO, 1967) over het dagelijks leven van deze scheepsbouwer . Vervolgens wordt een documentaire vertoond over het leven van Rotterdamse dichter Cor Vaandrager na een roerige periode getekend door drugs in Het Gat van Nederland: De Nieuwe Rotterdammer door Hans Verhagen en Jan de Bont (VPRO, 1973). Afgesloten wordt met de grondlegger van het Filmfestival Huub Bals die van dichtbij wordt gevolgd in Beeldspraak: Huub Bals en het maken van een festival door Hans Menke en Jan Venema (NOS, 1976).

De filmserie Rotterdam Classics is een programma met Rotterdamse filmklassiekers georganiseerd door het Gemeentearchief Rotterdam. Kaarten voor de avond zijn te bestellen via www.filmfestivalrotterdam.com

BalletschoenenDe beroemde Nederlandse choreograaf, danser en balletleider Rudi van…
100 jaar ToonderTer gelegenheid van het honderdste geboortejaar van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: