Nederlandse WOII-onderzeeboot gevonden

Stuurwiel van de onderzeeboot – Foto: Defensie

In de Zuid-Chinese Zee is begin oktober het wrak van de Nederlandse onderzeeboot Hr.Ms. K XVI gevonden. Defensie heeft dat bekendgemaakt.

Het scheepswrak werd gelokaliseerd door een Australisch-Singaporees sportduikteam na een tip van een visser. Het wrak bevindt zich in de Zuid-Chinese Zee bij Borneo. Het schip zonk in december 1941 na een aanval van een Japanse onderzeeër. Aan boord bevonden zich zesendertig mensen.- advertentie -

Hr. Ms. K XVI. De onderzeeboot die na 70 jaar is teruggevonden – Foto: Defensie

Marine-experts van Defensie hebben fotobeelden van het duikteam bestudeerd en zagen duidelijke kenmerken die uitsluitend op Nederlandse onderzeeboten zijn te vinden. Uiteindelijk werd vastgesteld dat het om het wrak van de K XVI ging. De commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom, heeft de nabestaanden van de slachtoffers inmiddels op de hoogte gebracht.

De onderzeeboot maakte deel uit van de geallieerde strijdmacht die de Japanse invasie van het toenmalig Nederlands-Indië moest verhinderen. Nadat de onderzeeboot van 1000 ton de Japanse onderzeebootjager Sagiri in de nacht van 24 op 25 december 1941 tot zinken wist te brengen, ging het marinevaartuig de volgende ochtend zelf ten onder na een torpedoaanval van de Japanse onderzeeboot I-66 in de Zuid-Chinese Zee.

Katja Boonstra-Blom is een dochter van een van de opvarenden van de onderzeeboot en tevens bestuurslid van de stichting Comité Nabestaanden Onderzeeboten 1940-1945:

We zijn ontzettend blij en dankbaar voor alle steun van iedereen die heeft bijgedragen aan het vinden van de K XVI. We zijn de bemanningsleden in al die jaren van vermissing nooit vergeten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen zeven onderzeeboten van de Koninklijke Marine door vijandelijkheden verloren. Zes tijdens oorlogspatrouilles en één na te zijn gebombardeerd in de haven van Soerabaja.

Het wrak van de Hr.Ms. K XVI wordt aangemerkt als zeemansgraf. De exacte positie van de onderzeeboot wordt daarom niet bekendgemaakt.

Resten bommenwerper WOII gevondenDefensie gaat binnenkort een weiland bij…
Portret van Anna Jacobsdr Blaeu (1556-1627) uit de collectie…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: