Nederlandse zangeres Jetty Paerl (92) overleden

Jetty Paerl in 1956 - Foto: CC/Vara

Jetty Paerl in 1956 – Foto: CC/Vara

Zangeres Jetty Paerl is donderdag op 92-jarige leeftijd overleden. Haar familie heeft dat bekendgemaakt.


De zangers werd onder meer bekend als Jetje van Radio Oranje omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog liedjes zong voor Radio Oranje, een radioprogramma van de Nederlandse regering in ballingschap in Londen. Ze werkte mee aan het cabaret de Watergeus dat in de beginperiode op Radio Oranje werd uitgezonden.

Jetty Paerl was Joods en bij terugkomst in Nederland bleek een groot deel van haar Joodse familie de oorlog niet te hebben overleefd. Haar broers leefden nog wel.

Eurovisiesongfestival

De zangeres is ook de geschiedenisboeken ingegaan als de vrouw die het allereerste liedje óóit op het Eurovisiesongfestival zong. Bij het allereerste Eurovisiesongfestival vaardigde Nederland in 1956 twee zangeressen af. Naast Jetty Paerl zong ook Corry Brokken een lied. Laatstgenoemde zou het songfestival een jaar later winnen.

- advertentie -

Jetty Paerl zong tijdens de allereerste editie van het festival De vogels van Holland, een lied dat door Cor Lemaire en Annie M.G. Schmidt was geschreven.

Jetty Paerl – De Vogels Van Holland

Maarten van Rossem tijdens de Nacht van de Geschiedenis in 2010 - Foto: CC
Maarten van Rossem tijdens de Nacht van de…
[caption id="attachment_34950" align="alignleft" width="265"] Tsarenkanon in Moskou - Foto: CCZaterdagavond wordt in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: