Negen graven gevonden in bos bij Kamp Westerbork

Leden van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht aan het werk op de begraafplaats – Foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork

In het bos bij Kamp Westerbork zijn de graven gevonden van negen NSB’ers en SS’ers. Dat is vrijdag bekendgemaakt.


Afgelopen week werden er resten gevonden op de plek waarvan vermoed werd dat daar na de oorlog overleden Nederlandse SS-ers en NSB-ers werden begraven. Vrijdag werd het onderzoek afgerond. In totaal zijn er negen graven aangetroffen, waarin de stoffelijke resten lagen van deze Nederlanders die na de oorlog in het voormalige Interneringskamp Westerbork waren vastgezet, omdat zij veroordeeld waren voor collaboratie met de nazi’s.

- advertentie -


Ze overleden tussen 1945 en 1947 en zijn begraven in een bos op ongeveer een kilometer afstand van het voormalige kampterrein.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Bergings- en Indentificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) en onderzoekers van het KLPD op verzoek van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dat bezig is zoveel mogelijk authentieke sporen van het voormalige kamp Westerbork (1939-1971) op te sporen en te markeren.

De ‘vergeten begraafplaats, naar alle waarschijnlijkheid tussen 1945 en 1947 – Foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Het bestaan van deze begraafplaats was bekend, maar de exacte plek was lange tijd onduidelijk. Ook was het de vraag of de graven in 1960 waren geruimd, zoals in die tijd was besloten. Maar uit onderzoek kon niet worden vastgesteld of dit ook daadwerkelijk was gebeurd. Het bodemonderzoek van de afgelopen dagen heeft aangetoond dat dit niet het geval was.

De stoffelijke resten zullen worden geïdentificeerd en elders herbegraven. Dit kan één tot twee jaar in beslag nemen. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork gaat proberen de nabestaanden van de personen te achterhalen.

Deur zoals die er de afgelopen jaren uitzag
Ontwerp van het hek zoals dat bij DWDD besproken…
[caption id="attachment_18503" align="alignleft" width="265"]Parachutisten boven de Ginkelse Heide tijdens een eerdere herdenkingDit…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: