Dark
Light

Negentiende-eeuwse niersteen geveild

Auteur:
1 minuut leestijd

Bij veilinghuis Christie’s in Amsterdam zijn de afgelopen dagen enkele bijzondere objecten geveild. Zo werd er bijvoorbeeld een negentiende-eeuwse niersteen verkocht.

De niersteen
De niersteen, met een doorsnede van acht centimeter, werd afgehamerd op 2375 euro. Vermoed wordt dat het om een niersteen van een antilope of geit gaat. In de negentiende eeuw werden dit soort stenen soms als talisman gebruikt omdat ze volgens de overlevering genezende krachten zouden bezitten.

Bij Christie’s gingen meer bijzondere objecten ter veiling. Een zilveren veer die in 1753 werd uitgereikt aan de allerbeste leerlingen van de Latijnse school in Amsterdam bracht 12.500 euro op. De zesentwintig centimeter lange veer vond een Nederlandse koper.

Ook antiek uit verre oorden deed het de afgelopen dagen goed. Topstuk was een Chinees album dat in 34 aquarellen het proces van de porseleinproductie in beeld bracht. Het album, eind achttiende eeuw gemaakt voor de Europese markt, bracht met 91.000 euro ruim zes keer meer op dan verwacht.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×