Negentiende-eeuwse salonsfeer terug in Teylers Museum

De Tweede Schilderijenzaal na de restauratie – Foto: Teylers Museum

De Tweede Schilderijenzaal in het Teylers Museum in Haarlem heeft onlangs een ingrijpende restauratie ondergaan en is nu weer in oude luister te bewonderen. Volgens het museum ademt de zaal uit 1894 dankzij de warme kleuren en rijke materialen weer de negentiende-eeuwse salonsfeer.

Voor de restauratie – Foto: Teylers Museum – Kees Hageman


Bij de restauratie is 1894, het jaar van de opening van de zaal, als uitgangspunt genomen. Ingrepen die in de jaren daarna zijn gedaan, zijn nu teruggedraaid. Spectaculair is volgens het museum de verandering aan de wanden. Uit archiefonderzoek en uit stofresten achter het witte behang bleken de muren oorspronkelijk een terracottakleurige wollen wandbespanning te hebben gehad. Het witte behang was een aanpassing aan de twintigste-eeuwse museale smaak dat wanden zo licht mogelijk moeten zijn. In de negentiende eeuw waren wanden juist vaak bont gekleurd. De schilderijen met hun goudkleurige lijsten komen nu prachtig uit op de terracotta wanden.

Verder is een karakteristieke bank opnieuw bekleed. Deze heeft zijn oorspronkelijke goudgele kleur teruggekregen. De houten vloer, die eigenlijk een ondervloer is, is bedekt met het soort kokosvloerbedekking dat er waarschijnlijk ook oorspronkelijk lag.

- advertentie -

Intiemer

De nieuwe wandbespanning en vloerbedekking hebben wat het museum betreft een plezierige bijkomstigheid: geluiden worden gedempt waardoor de zaal veel intiemer aanvoelt. Directeur Marjan Scharloo:

Bezoekers krijgen hier een bijzondere historische belevenis. In deze ruimte ervaar je hoe mensen in de negentiende eeuw samen van kunst genoten.

In september begint de tweede fase van de restauratie van de Schilderijenzalen van het museum. Dan wordt de Eerste Schilderijenzaal teruggebracht naar zijn authentieke staat. Toen deze zaal in 1838 werd opengesteld was het de eerste museumzaal in Nederland voor eigentijdse schilderkunst. In het voorjaar van 2014 hoopt het museum het restauratieproject te voltooien.

Gerelateerde boeken:

De Tweede Schilderijenzaal na de restauratie – Foto: Teylers Museum

Rembrandt van Rijn, Zelfportret als de apostel Paulus, 1661…
Saskia van Uylenburgh - Rembrandt van Rijn (Collectie the…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: