Neolithisch beeldje gevonden in Noord-Frankrijk

Het gereconstrueerde beeldje – Afb: INRAP

Aan de oever van de rivier de Somme in Noord-Frankrijk hebben archeologen een ongeveer zesduizend jaar oud beeldje uit de nieuwe steentijd (Neolithicum) gevonden. Het Franse institut national de recherches archeologiques préventives (INRAP) heeft dat bekendgemaakt.

Het gevonden beeldje is 21 centimeter hoog. Het werd niet compleet gevonden. De archeologen troffen het beeld in stukken aan in de restanten van een neolithische oven. De onderzoekers denken dat het beeld in vijf stukken brak toen hetin die oven gebakken werd.

- advertentie -

De archeologen zijn erin geslaagd het beeld weer in elkaar te zetten. Het gaat vermoedelijk om een zogenaamd vruchtbaarheidsbeeldje van klei. De afgebeelde persoon, waarschijnlijk een vrouw, heeft brede heupen en een klein hoofd.

Dit soort beeldjes zijn vaker gevonden in Europa, onder meer in de buurt van de Middellandse-Zee. Volgens de archeologen is het bijzonder dat er zo noordelijk zo’n oud vruchtbaarheidsbeeldje is gevonden. Ook is het bijzonder dat het beeldje nog compleet is.

Het beeld heeft de naam Vrouwe van Villers-Carbonnel gekregen, naar het plaatsje waar de vondst werd gedaan. De Franse archeologische dienst INRAP gaat de komende tijd nog 77 archeologische sites onderzoeken langs een nieuw aan te leggen kanaal. Dit Canal Seine-Nord Europe wordt 106 kilometer lang en zal de Benelux en Frankrijk met elkaar verbinden. De archeologen verwachten langs het traject van het kanaal nog veel archeologische ontdekkingen te doen.

sagalassos-pronkfontein
Antonijnse Nymphaeum, tweede helft van tweede eeuw - Foto:…
[caption id="attachment_13957" align="alignleft" width="265"]Foto: Gemeente CoevordenArcheologen hebben tijdens een onderzoek in de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: