Dark
Light

Nep-post voor nazi-Duitsland

Auteur:
1 minuut leestijd
Nep-post voor nazi-Duitsland
Nep-post voor nazi-Duitsland

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de strijdende partijen, zowel de nazi’s als de geallieerden, regelmatig gebruik van psychologische oorlogsvoering. De Amerikanen hadden in de jaren 1944 en 1945 een wel heel origineel plan voor hun anti-nazipropaganda: ze zetten neppoststukken in. Het project ging schuil onder de naam Operation Cornflakes.

Futsches Reich
Futsches Reich
Speciale vliegformaties bombardeerden Duitse posttreinen in Oostenrijk en Duitsland. Vervolgens dropten de Amerikanen in de nabijheid van het betreffende voertuig postzakken met echte Duitse adressen erop. De bedoeling was dat de nazi’s bij het opruimen van de ravage de geallieerde postzakken zouden meenemen. De post was juist geadresseerd, maar eveneens voorzien van bewerkte postzegels die Hitler afbeeldden met een half vergaan hoofd. De oorspronkelijke tekst onder aan de postzegels, ‘Deutsches Reich’, hadden de Amerikanen vervangen door ‘Futsches Reich’.

Voor de operatie richtten de Amerikanen in Rome een compleet kantoor in om de briefpost te produceren en valse postzakken te maken. In februari en maart 1945 voerden de geallieerden tien bombardementen uit. Geschat wordt dat minstens 50.000 brieven gedropt zijn, waarvan een geschatte driekwart op Duitse postkantoren en vermoedelijk ook op Duitse adressen is aangekomen.

Geallieerden stoppen het blaadje Das neue Deutschland in bommen
Geallieerden stoppen het blaadje Das neue Deutschland in bommen

‘Hitler sucks’

Om het Duitse volk zoveel mogelijk te demoraliseren, verspreidden de geallieerden naast vervalste postzegels ook folders met daarop de tekst ‘Hitler sucks’ en een krantje getiteld Das Neue Deutschland. Het droppen van het liberale krantje was in 1944 ontsproten aan het brein van enkele Amerikanen die in de buurt van Napels gelegerd waren. De gelijknamige club Das neue Deutschland was een nep-organisatie die pretendeerde dat zij zich, zoals in het krantje te lezen was, op Duitse bodem hard maakte voor vrijheid en democratie.

×