Dark
Light

‘Netwerken in de Oudheid’ en ‘de middeleeuwse leescultuur’

Subsidie voor zes onderzoeksteams
Auteur:
1 minuut leestijd
Mediterrannée - NASA
Mediterrannée - NASA

De afdeling geesteswetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 4,4 miljoen euro vrijgemaakt voor zes verschillende onderzoeksteams. Dankzij de subsidie zal er de komende tijd onder meer onderzoek gedaan worden naar joodse migratie in de late Oudheid en de religieuze leescultuur in middeleeuwse steden.

Leonard Rutgers van de Universiteit Utrecht gaat met een team onderzoeken welke factoren in de overgangsperiode van de klassieke Oudheid naar de Middeleeuwen (200-700 n. Chr.) leidden tot de maatschappelijke assimilatie en segregatie van de joodse gemeenschappen in Italië, Egypte en Irak.

In het onderzoek zal speciale nadruk liggen op de interactie tussen de factoren migratie, religie en meertaligheid. Door middel van een serie televisiedocumentaires en een online expositie willen de onderzoekers ook een bijdrage leveren aan actuele debatten over migratie, integratie en diaspora.

Een andere bijzonder project waar geld voor wordt vrijgemaakt is een onderzoek van Jan Paul Crielaard van de Vrije Universiteit. Hij gaat met een team bekijken hoe mensen in een periode van 4000 jaar verbonden waren met elkaar, hun goden en het landschap om hen heen. Voor dit onderzoek wordt de Mediterrannée onder de loep genomen omdat deze regio volgens moderne geleerden het equivalent is van ons world wide web.

Sabrina Corbellini en Bart Ramakers kunnen dankzij de subsidie onderzoek gaan doen naar de religieuze leescultuur in middeleeuwse steden. NWO:

“In de vijftiende eeuw konden steeds meer stadsbewoners lezen. Zij lazen vooral religieuze teksten, die ze gingen verzamelen en weer opnieuw verspreiden. Een team van vijf onderzoekers, onder leiding van Sabrina Corbellini en Bart Ramakers, gaat deze rijke leescultuur in kaart brengen, door bestudering van actieve leeshoudingen, netwerken van lezers en plaatsen waar teksten bewaard en uitgewisseld werden.”

Verder is er geld vrijgemaakt voor een onderzoek naar de invloed van Mekka, werkwoorden in de ruimte en het leren van Nederlandse uitdrukkingen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×