Dark
Light

New Jersey – Amerikaanse staat

Auteur:
1 minuut leestijd
New Jersey - Vlag van de Amerikaanse staat
New Jersey - Vlag van de Amerikaanse staat (Publiek Domein - wiki)

New Jersey, staat in het oosten van Amerika met de bijnaam Garden State. New Jersey heeft een oppervlakte van 22.608 km² en ongeveer 9 miljoen inwoners. Trenton is de hoofdstad van de staat.

De staat werd voor het eerst gekoloniseerd door Zweden en Hollanders. De Hollanders vestigde zich in het noorden van de huidige staat New Jersey en de Zweden in het zuidelijke deel. In 1655 veroverden de Hollanders de kolonies van de Zweden, maar enkele jaren later (1664) moesten ze al hun kolonies in het gebied afstaan aan de Engelsen.

De staat New Jersey in het rood gemarkeerd
De staat New Jersey in het rood gemarkeerd

Nadat de staat in Engelse handen gekomen was verdeelde de hertog van York het gebied tussen de rivieren de Hudson en de Delaware aan twee van zijn beschermelingen: John Lord Berkeley en Sir George Carteret. Het oosten van de kolonie werd gekoloniseerd door puriteinen, maar in het westen breidden de quakers hun invloed uit, wat leidde tot een verdeling in twee gebieden, die pas in 1702 werden verenigd, toen New Jersey een kroonkolonie werd.

New Jersey was tijdens de Amerikaanse Revolutie (1775-1783) zeer verdeeld. De staat trad op 18 december 1787, als derde, als staat toe tot de Unie.

Vlag & motto

Zegel van New Jersey
Zegel van New Jersey
Op de geelbruin gekleurde vlag van de staat New Jersey is in het midden het wapen uit het zegel van de staat te inden. De reden dat de vlag geelbruin is ligt hem in het feit dat George Washington op 2 oktober 1777 bepaalde dat de legertroepen van het gebied in Jerseyblauwe uniformen met geelbruine randen moesten lopen. De vlag werd op 11 maart 1896, tijdens de General Assemblee, in gebruik genomen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×