Historische Newport-gitaar Bob Dylan onder de hamer

De gitaar die Dylan in 1965 bespeelde - Foto: Christie's

De gitaar die Dylan in 1965 bespeelde – Foto: Christie’s

Veilinghuis Christie’s in New York veilt volgende maand een historische gitaar van Bob Dylan. Het gaat om een Fender Stratocaster die de muzikant in 1965 bespeelde op het Newport Folk Festival.

Dit optreden is beroemd omdat Dylan, die tot die tijd een echte akoestisch muzikant was, toen enkele nummers op de elektrische gitaar speelde. Niet iedereen was daar toen blij mee. Er ontstond veel commotie in het publiek. Sommige bezoekers waren teleurgesteld dat Dylan de akoestische gitaar had verruild voor een elektrische. Anderen waren vooral boos omdat de geluidskwaliteit beneden peil was. Na drie nummers op de elektrische gitaar te hebben gespeeld verliet Dylan het podium onder luid geschreeuw. Wat later keerde hij terug en speelde hij nog enkele nummers op de akoestische gitaar.

Na dit optreden was Dylan steeds vaker te zien met elektrische gitaar.

De elektrische gitaar die Dylan op het Newport Folk Festival bespeelde, bleef na het optreden in een vliegtuig liggen. De piloot ontdekte het instrument en benaderde het management van Dylan nog, maar van die kwant kwam geen reactie. Uiteindelijk besloot de piloot de gitaar daarom maar te houden. Pas een jaar geleden legde de familie een verband met het beroemde concert van Dylan. Het instrument werd hierna onderzocht en vergeleken met foto´s van Dylan tijdens het concert. Het bleek inderdaad om de legendarische gitaar te gaan.

- advertentie -

Christie´s verwacht dat de Fender Stratocaster tussen de 300.000 en 500.000 dollar op zal brengen.

Bob Dylan’s Newport Folk Festival electric guitar up for auction

Michael Palmer
Michael PalmerDe Amerikaanse auteur van medische thrillers Michael…
Erfgoedprijs voor gemeente KampenDe gemeente Kampen is de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: